Plzeňské kurzy 'Pečuj doma' nabízí pomoc rodinám, které se starají o nemocné a seniory

Poskytnout potřebné informace a rady rodinám, které pečují o své blízké, především nemocné a seniory, se rozhodla Diakonie Českobratrské církve evangelické. Uspořádala cyklus kurzů nazvaných „Pečuj doma“, které aktuálně probíhají v Plzni. Během nich se zájemci dozví užitečné, praktické informace, které se k péči o druhé vztahují, a naučí se i základní potřebné dovednosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klientka Charity ČR s pečovatelkou

Klientka Charity ČR s pečovatelkou | Foto: Charita ČR

„Chtěla bych pracovat s dětmi. Cítím potřebu, abych pomáhala,“ popisuje svoji motivaci, proč na kurzy přišla, absolventka Církevní střední odborné školy ve Spáleném Poříčí Nikola Kantoříková.

Dívka vystudovala obor pečovatelství a osobní asistence, kterému se chce v praxi věnovat.

„Radši bych pracovala s postiženými. Mají za sebou jinou zkušenost, berou život úplně jinak,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kurzy domácí péče o nemocné nebo seniory pozvala reportérka Martina Klímová

Právě studentky zdravotnických škol tvoří jednu část účastníků kurzů. Komu dalšímu mohou být prospěšné, popisuje za organizátory Eva Paprstkářová.

„Je to zaměřeno na rodinné pečující, kteří se starají o nějakého blízkého v domácím prostředí. Ale i pro ty, kdo mají někoho v zařízení, kam pravidelně docházejí,“ vysvětluje.

Cílem podle ní je, aby člověk v takové situaci věděl, co má dělat. „Jako první se často řešívají pomůcky. Ve druhé fázi různé příspěvky na péči a další právní věci,“ doplňuje.

Součástí je i psychologické minimum, které vede Ivana Jakubeková. „Ačkoliv je péče o někoho blízkého psychicky, fyzicky i časově náročná a mnohdy velmi vyčerpávající, tak si myslím, že ta blízkost, vzájemnost dělá člověka člověkem,“ říká Jakubeková.

Podle ní je ale třeba, aby se pečovatel staral i sám o sebe. „Protože když sám nebudu mít, tak nebudu mít z čeho dávat druhému,“ dodává.

Péče, ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock.xchng

I tyto informace oceňuje budoucí ošetřovatelka Nikola Kantoříková. „Vím, že u této profese by bylo dobré si osvojit nějaké techniky proti syndromu vyhoření,“ myslí si studentka.

Tuto sobotu se kurz zaměří na právní pomoc a sociální dávky a 14. června se účastníci naučí základní ošetřovatelské dovednosti.

Další podrobnosti najdou lidé na internetu na adrese pecujdoma.cz, kde se do kurzu můžou i přihlásit.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme