Tomáš Berdych si na Roland Garros poradil s Bautistou 3:1 na sety

Tomáš Berdych si na tenistovém grandslamu v Paříži zahraje osmifinále. Ve 3. kole se totiž vypořádal i s pauzou kvůli počasí a vyřadil Španěla Roberto Bautistu Aguta po setech 6:1, 6:2, 6:7, 6:4. O postup do čtvrtfinále se český daviscupový reprezentant utká americkým dlouhánem Johnem Isnerem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych se na servis musel pořádně soustředit

Tomáš Berdych se na servis musel pořádně soustředit | Zdroj: Reuters

Po vyřazení Radka Štěpánka od Lotyše Gulbise už byl v pavouku mužské dvouhry na Roland Garros jediným českým zástupcem Tomáš Berdych. A po prvním gemu to z pohledu českých fanoušků vypadalo ještě hůř. Berdych hned na úvod utkání totiž ztatil svůj servis. To ale jako by světová šestka potřebovala.

Od té doby Berdych na kurtu kraloval, protože mu vycházelo prakticky všechno - podání, returny, vítězné údery. První set osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí získal 6:1.

V úvodu druhé sady to vypadlo stále stejně. Španěl marně hledal recept na hru Tomáše Berdycha. Až po osmi prohraných gemech v řadě dokázal Bautista udržet podání, ale s velkými obtížemi a až po několika promarněných gembolech, přesto snížil. Navíc hned nato také podruhé v utkání vzal i servis Berdycha, bylo vyrovnáno 2:2 a šel podávat.

Jenže pak Berdych ukázal, že se jednalo pouze o chvilkové zaváhání. Opět dobře četl podání, obzvlášť na Bautistův druhý pokus míče vracel nechytatelně zpět. Přidal pár pěkných technických úderů a zase se dostal do "laufu". Nakonec český tenista získal druhý set v poměru 6:2.

Stejně jako v prvním setu se Bautista Agut dostal do vedení 1:0, ovšem s tím rozdílem, že teprve podruhé v utkání dokázal svůj servis udržet. To samé, ale bez problémů, dokázal i Berdych a následně především díky povedeným forhendovým úderům se opět dostal do vedení 2:1.

Nad Paříží se pak zatáhla obloha a kurt začal zkrápět déšť, přesto se rozhodčí rozhodl pokračovat. A Bautista se s nastalou situací vypořádal lépe a trochu znenandání se dostal k brejkbolu, který následně využil poté, co dostihl Berdychův kraťas a vrátil ho ještě blíž za síť. Zisk jeho podání vzápětí potvrdil.

Teprve až za stavu 2:3 z pohledu Tomáše Berdycha se pro sílící déšť utkání přerušilo stejně jako všechny ostatní a hráči zamířili do šaten, zatímco organizátoři zakrývali kurt plachtou. Pokračovat se na všech kurtech začalo až po více než půlhodině.

Roberto Bautista Agut zpočátku hledal rytmus, ale po pauze způsobené deštěm Berdychovi pořádně zatopil | Foto: Reuters

Zprvu se zdálo, že pauza Berdychovi neuškodila, protože srovnal a dostával se do hry i při servisu soupeře, ten ho ovšem nakonec také udržel a v osmé hře to byl právě český daviscupový reprezentant, kdo prohrával 0:30, ale i on situaci nakonec zvádl. Bautista nicméně najednou byl Berdychovi vyrovnaným partnerem ve většině činností.

O osudu třetí sady se tak rozhodovalo až v tiebreaku. Španěl si v něm vypracoval vedení 4:1, Berdych se ještě díky podání dostal na kontakt, ale následně udělal několik chyb. Bautista využil hned první setbol a snížil. 6:7 (4:7)

Ve čtvrté sadě získal Berdych výhodu minibrejku hned ve čtvrté hře, kterou následně i na podání potvrdil a měl pohodlný náskok 4:1. Jenže v sedmé hře Španěl také využít jeden z dalších nabízených brejkbolů a zásluhou dobrého servisu sahal po srovnání, Berdych se ještě vzepřel, vyrovnal na 40:40, ale následně poslal balon do autu - 4:4.

Berdych se ale zkoncentroval na podání, což se mu vyplatilo, protože ho udržel a dostal Bautistu pod tlak. Ten ho neustál a nakonec slavil vítěztsví český tenista 6:4.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme