Konečná, Pospíšil a Polčák míří do EP. Do sněmovny za ně půjdou náhradníci

Třiatřicetiletá Kateřina Konečná z KSČM, osmatřicetiletý nezařazený poslanec Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák - místopředseda hnutí Starostové a nezávislí. Tři nové tváře Evropského parlamentu, za které budou muset nastoupit v české sněmovně náhradníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná | Foto: Filip Jandourek

Jednička komunistické kandidátky Kateřina Konečná přijímá gratulace a kytici modrých a žlutých růží v barvách Evropské unie.

V ruce má dětskou hračku - látkového anděla strážného, kterého prý dostala od dítěte na jednom z prvních mítinků v Opavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nováčky v europarlamentu, které budou muset v české sněmovně zastoupit náhradníci, mluvila Lenka Jansová

„Jezdil se mnou celou cestu, a protože jsem strašně pověrčivá, tak jsem ho nosila úplně všude,“ svěřila se.

V europarlamentu by se chtěla zaměřit hlavně na snížení nezaměstnanosti. Chtěla by také, aby se lidé o unii víc zajímali. Zklamala ji historicky nejnižší volební účast v eurovolbách v Česku - necelých 19 procent.

Sledovali jsme ONLINE: Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Číst článek

„Voliči rezignovali. Mají pocit, že Evropa je daleko a že se nic nezmění, což mají bohužel zčásti pravdu, protože Evropská komise má dnes mnoho pravomocí. My jsme se jim snažili sdělovat, že toto chceme změnit a že naším posílením by mohlo dojít ke změně posílení pravomocí Evropského parlamentu na úkor Evropské komise,“ popsala.

Kateřinu Konečnou by v Poslanecké sněmovně měl nahradit obchodní zástupce a ostravský zastupitel Leo Luzar. V dolní komoře skončí i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterého zvolení dojalo.

Jiří Pospíšil před jednáním výkonné rady ODS | Foto: ČTK

„Pro mě je to opravdu jeden z vrcholů mé politické kariéry. Tyto volby pro mě byly i určitým referendem o tom, jestli voliči dál chtějí, abych v politice působil. Protože jsem získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů napříč politickými stranami a hlavně že jsem vyhrál v Plzeňském kraji v dresu TOP 09, je pro mě důkazem, že voliči chtějí, abych dále působil,“ poznamenal.

Andrej Babiš: Vítězství ANO ve volbách do europarlamentu je pro nás překvapením

Číst článek

Na Pospíšilově odchodu do europarlamentu vydělá ODS. Její klub bude mít zase 16 členů, posílí ho místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec. Nováčka do sněmovny vyšle i TOP 09. Za Stanislava Polčáka by měl přijít právník a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Stanislav Polčák | Foto: Marián Vojtek

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme