Ukrajina kvůli bojům na východě uvažuje o stažení svých vojáků z mírových misí

Ukrajina v případě další eskalace ozbrojeného konfliktu na východě země stáhne z mezinárodních mírových misí své vojáky a nasadí je doma proti separatistům. Oznámili to zástupci generálního štábu ukrajinské armády. Zatím podle nich ale taková situace nenastala. Kyjev vyslal do misí OSN asi 750 vojáků, dalších několik set se účastní operací NATO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda pozastavila rotaci vojáků na východě země. Ti se podle různých zdrojů potýkají nejen s únavou, ale také s nedostatkem jídla a zastaralou výzbrojí i výstrojí.

„Koupili jsme 24 tisíc nejmodernějších neprůstřelných vest a v budoucnosti bychom chtěli tyto ochranné prostředky vyrábět u nás,“ oznámil úřadující prezident Oleksander Turčynov.

Ze zóny pondělních bojů kolem doněckého letiště dnes do márnic přivezli těla dalších šesti obětí. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky z jejich smrti obvinilo ukrajinské odstřelovače. Ti údajně také střílejí po sanitkách, které se pokoušejí mrtvé a zraněné odvézt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín. Vývoj z vojenského hlediska komentoval Lukáš Dyčka z Univerzity obrany

Na místě by podle odhadů doněcké domobrany mělo být ještě asi 30 těl.

Ukrajinský ministr obrany Mychajlo Koval dnes uvedl, že vládní jednotky už "zcela vyčistily" od proruských vzbouřenců jih a část východu Doněcké oblasti a rovněž část Luhanské oblasti. Znovu přitom obvinil Rusko z provádění speciálních operací na východě Ukrajiny.

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Doněcké oblasti je ale potřeba se na prohlášení jedné či druhé strany konfliktu dívat s dávkou nedůvěry.

Domobrana zadržela v Luhanské oblasti další 4 pozorovatele OBSE

Číst článek

„Jisté je, že ukrajinská armáda drží jisté pozice v Doněcké oblasti; jestli je to velká část jihu nebo východu nebo severu, to se nedá přesně takto stanovit, protože veškeré boje se víceméně soustředí do oblasti Slavjansku a Kramatorsku a pokračují tam prakticky nepřetržitě.“

„Možná, že něco pravdy bude na tom, že v Luhanské oblasti jsou ty pozice silnější, možná podpořené navíc ještě pohraničními vojsky podél ruské hranice, protože Luhanská oblast sousedí právě s Ruskem. Takže tam je ta vojenská přítomnost daleko vyšší, i kontrola určitého teritoria bude tedy širší,“ poznamenal zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Ukrajina tvrdí, že Gazpromu splatila část dluhu za dodávky plynu

Číst článek

Ukrajinský ministr obrany podle agentury Interfax-Ukrajina také řekl, že ukrajinské síly přišly při dosavadních bojích o posádky vrtulníků a výsadkáře. Přesné číslo nesdělil, ale na přímou otázku, zda oběti jdou do desítek nebo do stovek, uvedl, že jich bude něco málo přes dvacet.

Podle zpráv médií ale mrtvých na straně ukrajinských vládních sil bude nejspíš víc. Například jen ve čtvrtek zahynulo 14 vojáků včetně generála ve vrtulníku, který povstalci sestřelili u Slavjansku.

Martin Dorazín, ČTK, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme