Hlavní hvězdou plzeňské zoo je už čtyřměsíční mládě nosorožce Maruška

Ve čtyřech měsících váží čtvrt tuny, jmenuje se Maruška a je hlavní hvězdou plzeňské zoologické zahrady. Aby ne, vždyť nosorožec indický se na českém území narodil naposledy před 17 lety a Maruška je teprve čtvrtým mládětem svého druhu u nás. Už její příchod na svět byl pozoruhodný. Samice Manjula byla se svým prvním potomkem březí rok a čtvrt. Vytvořila tak rekord mezi všemi chovanými savci v Plzni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlety s Dvojkou v ZOO Plzeň - Maruška, mládě nosorožce indického

Výlety s Dvojkou v ZOO Plzeň - Maruška, mládě nosorožce indického | Foto: Jakub Hritz

Nosorožčí samička Maruška právě sežrala banán ve výběhu vedle pavilonu nosorožců.

„Její hlavní potravou je pořád mléko. Teď jsme přibližně na 15 litrech od mámy. Ale už je schopná sama přižírat. Trávu, seno, jablka, mrkev. Snaží se napodobovat mámu,“ říká ošetřovatel Robert Bultas.

Na to, jak je nosorožčí mládě malé, už mu dobře rostou zuby. „Už má vyvinuté i stoličky. Kolem šestého roku nějaké zuby vymění, je to jako u dětí, a jako dospělá bude mít 28 zubů,“ informuje ošetřovatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V plzeňské zoo natáčel reportér Lukáš Milota

Že se Marušce v plzeňské zoo daří dobře, je podle něj poznat podle přírůstku váhy. „Je to vitální, krásné mládě. Porodní váha byla kolem 60 kilogramů, ve čtyřech měsících jsme na 250 kilech.“

Jméno dostala Maruška hned po porodu. Byl to spontánní nápad jednoho z ošetřovatelů.
Jestli mládě na své jméno slyší, není úplně jisté. Reaguje však na hlasy ošetřovatelů. „Na dospělé pak i pískáme, na to jsou schopni reagovat. Po hlase nás poznají, je vidět, že vědí, o koho jde,“ tvrdí Bultas.

Maruščině matce Manjule je šest let. „Žijí spolu podobně, jako je to v přírodě. Matka se po páření drží s mládětem stranou až do jeho zhruba dvou let,“ vysvětluje ošetřovatel.

Maruščin otec Babu, který žije odděleně, o mládě žádný zájem nejeví. „Je mu deset let, je to takový flegmatik, asi ani nijak nevnímá, že tady nějakého potomka má,“ dodává Robert Bultas.

V Plzni zůstane nosorožčí slečna Maruška minimálně dva roky. Lidé si ji mohou prohlédnout buď přímo v zoo, nebo na internetových stránkách zahrady. Stačí kliknout na webovou kameru, která nepřetržitě snímá dění v nosorožčím pavilonu. Maruščiným kmotrem je americký rocker Alice Cooper.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme