Volební místnosti se uzavřou v sobotu odpoledne. Výsledky ale budou až v neděli večer

Ve 14 hodin se otevřou volební místnosti a Češi půjdou potřetí v historii vybírat své zástupce do europarlamentu. Česká republika v něm obsadí 21 křesel ze sedmi set padesáti jednoho. Volby skončí v sobotu ve čtrnáct hodin. S výsledky to ale nebude tak, jak jsme zvyklí. Nebudeme se je dozvídat průběžně, ale musíme si počkat až do nedělních 23 hodin. V některých evropských zemích se totiž volí až v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna

Volební urna | Foto: Filip Jandourek

Po sobotním uzavření volebních místností komise zpracují výsledky.

„Zjistí základní údaje o počtu zapsaných voličů, o počtu vydaných obálek a po otevření volebních schránek také o počtu odevzdaných úředních obálek,“ říká Jiří Prox z Českého statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu sčítání volebních výsledků natáčela redaktorka Lenka Jansová

„Dále se zabývají obsahem úředních obálek, jestli obsahují platné hlasy. Ty sečtou a roztřídí podle jednotlivých volebních stran,“ dodává Prox.

Potom se budou věnovat preferenčním hlasům. Lístky rozdělí na ty s přednostními hlasy a na ty bez nich. Čárkováním preference sečtou.

O výsledcích voleb udělají zápis. „Zápis mohou zpracovat buď elektronicky nebo ručně, a poté ho dopraví na přebírací místo, kde si jej převezmou pracovníci Českého statistického úřadu. Zástupce okrskové volební komise dostane jeho kopii pro další kontrolu,“ říká Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

Výsledky eurovoleb budou tématem speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Poslouchejte v neděli od 22 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Na Radiožurnálu pak ještě v pondělí dopoledne od devíti do deseti.

Výsledky se pak objeví na serveru www.volby.cz. „Přestože hlasy se začnou sčítat už v sobotu 24. 5., tak výsledky za Českou republiku zveřejní Český statistický úřad až v neděli 25. 5. ve 23 hodin,“ dodává Jiří Korbel z ministerstva vnitra.

Čeká se totiž na výsledky v Itálii. „Při volbách do Evropského parlamentu nebudou zveřejňovány průběžné výsledky, zákon to totiž zakazuje. Nařizuje volebním orgánům mlčenlivost až do doby uzavření poslední volební místnosti na území Evropské unie,“ vysvětluje Jiří Prox.

Každý člen komise slibuje, že výsledky nevyzradí, dokud je Český statistický úřad nezveřejní. Pak už zbývá jen přepočítat hlasy na mandáty. Stejně jako třeba u voleb do sněmovny se používá d´Hondtova metoda, která je podle odborníků výhodnější pro velké strany.

Evropský parlament ovlivňuje 70 procent legislativy. Přesto volby netáhnou

Číst článek

Evropský parlament | Foto: Michal Jindra

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme