Cenu Charty 77 za občanskou statečnost převzaly Miloslava Pošvářová a Božena Fuková

Bývalá šéfka Úseku pro kontrolu kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová a někdejší poslankyně Božena Fuková převzaly Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Pošvářová v ŘSD upozorňovala na chyby a možnou korupci a Fuková zase v roce 1968 hlasovala jako poslankyně proti pobytu sovětských vojsk v ČSSR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Františka Kriegla, Miloslava Pošvářová

Cena Františka Kriegla, Miloslava Pošvářová | Foto: Filip Jandourek

„Na svých postojích setrvala i přesto, že tím ohrozila svou profesní kariéru,“ zdůvodnila nadace ocenění Pošvářové.

Ta po odvolání z funkce získala podporu současné vlády, krátce pak dokonce pracovala jako poradkyně ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). I tuto funkci ale nakonec opustila s tím, že v ministra ztratila důvěru.

Fuková si podle nadace ocenění zasloužila za to, že se jako poslankyně postavila v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa proti pobytu sovětských vojáků v ČSSR.

Kromě ní tehdy proti Dohodě o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk hlasovali jen další tři poslanci, včetně Františka Kriegla, po němž bylo ocenění nadace pojmenováno.

„Její hlasování nebylo momentálním rozhodnutím, ale výsledkem aktivit, na kterých se v parlamentu podílela a které vycházely z jejího zásadového postoje. O rok později byla zbavena mandátu a dostala hodinovou výpověď,“ komentovala udělení ceny nadace.

Nadace Charty 77 uděluje Cenu Františka Kriegla od roku 1987 za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost či demokracii. Jejími nositeli jsou například hudebník Karel Kryl, bývalý disident a polistopadový český premiér Petr Pithart nebo novinářka Petra Procházková.

Cena Františka Kriegla, Miloslava Pošvářová | Foto: Filip Jandourek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme