Žalobce navrhl Bartákovi v kauze armádních vozů Tatra nepodmíněný trest

Státní zástupce navrhl tresty pro obžalované v kauze Tatrovek. Pro exministra obrany Martina Bartáka žádá za přijímání úplatku trest v horní třetině sazby, která je od dvou do osmi let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako svědkyně před soudem vystoupila bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová

Jako svědkyně před soudem vystoupila bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová | Zdroj: ČTK

Státní zástupce Dušan Táborský v závěrečné řeči vysvětloval, že v kauze jsou dva přímé důkazy. Jsou to podle něj svědectví dvou bývalých představitelů americké Tatry Duncana Sellarse a Williama Cabanisse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání o kauze Tatra sleduje Veronika Hlaváčová

Oba u českého soudu potvrdili, že je obžalovaný Barták měl o úplatek v přepočtu za 80 milionů korun žádat. Podle státního zástupce tak další klíčový svědek Mirek Topolánek lhal:

„Každý stojí na protichůdné straně. Laicky řečeno, kdybychom to měli vyhodnotit, tak jeden z nich mluví nepravdu. Ale kdo?,“ uvedl státní zástupce.

Mirek Topolánek v březnu odmítl u soudu, že by Barták žádal na americké střelnici o jakoukoli částku. To tvrdí exministr obrany Barták od začátku.

Parkanová: O věci jsem se dozvěděla až z tisku

Posledním svědkem hlavního líčení dnes byla exministryně obrany Vlasta Parkanová. U soudu řekla, že si Martina Bartáka jako náměstka nevybrala, na post ho dosadila ODS, a to se projevovalo i na atmosféře.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.
Soud se zabývá tím, zda si Martin Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

Problematickou zakázku na dodávku více než 500 vozů Tatra prý ale řešila jen s náměstkem Jaroslavem Kopřivou.

V roce 2008 sice Parkanová byla na služební cestě v Americe, kde měla žádost o úplatek z úst Bartáka zaznít. V tu dobu ale měla samostatný program:

„Já jsem nebyla tam, kde mělo k tvrzenému skutku dojít,“ uvedla Parkanová s tím, že místo jejího tehdejšího zdržování i scénář schůzek a jednání by se dalo zjistit z itineráře, tzv. minutovníku cesty.

„O celé věci jsem se dozvěděla z novin v roce 2010,“ upřesnila Vlasta Parkanová.

Městský soud v Praze by rozsudek měl vynést zítra ráno.

Milan Kopp, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme