Začal proces v kauze solárního podvodu, obžalováno je 10 lidí včetně šéfky ERÚ

Výslechem obžalovaných začal u Krajského soudu v Brně proces v kauze solárního podvodu, který se týká dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku. Předčasným udělením licence měla státu vzniknout škoda téměř dvě miliardy korun. Obžalovaných je celkem deset lidí, mezi nimi i předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u krajského soudu v Brně

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u krajského soudu v Brně | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Soud dnes vyslechl Vladimíra Čimperu, revizního technika firmy Actherm servis. Ten podle obžaloby v prosinci 2010 vyhotovil nepravdivou revizní zprávu na elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun, ačkoli věděl, že zdaleka nejsou dokončeny.

To umožnilo elektrárnám získat licenci a tím i vyšší výkupní ceny energie. Předčasným udělením licence mohla státu vzniknout škoda téměř dvě miliardy korun.

V kauze je obžalováno celkem 10 lidí, šest se zpovídá z toho, že na konci roku 2010 fingovali dokončení dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku, a zajistili si tím vyšší výkupní ceny vyrobené energie. Za to jim hrozí až deset let vězení.

Dvanáct let za mřížemi pak hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby čtyřem lidem z Energetického regulačního úřadu včetně jeho předsedkyně Aleny Vitáskové. Na její výslech dojde až ve středu.

Vitásková měla zmařit obnovu řízení o odebrání podvodně získaných licencí. Za zneužití pravomoci jí hrozí až dvanáct let vězení.

Podle státního zástupce Radka Mezlíka proces potrvá nejméně měsíc. „Ve věci očekávám, že budou vyslechnuty možná dvě desítky svědků. Jako další důkazy jsou k dispozici listinné materiály, závisí to vždy v těchto velkých kauzách i na přístupu obviněných, takže tu dobu těžko odhadovat.“

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme