Výměna oken se Těšínské tiskárně zřejmě prodraží. Stojí v památkové zóně

Majitelé nemovitostí v centru Českého Těšína si zvykají na nové pořádky. Už přes měsíc žijí v městské památkové zóně a při opravách domů se neobejdou bez razítka památkářů. Například Těšínská tiskárna chystala výměnu oken na svém historickém sídle, teď ale musí čekat na povolení. V době, kdy ubývá zakázek, může být pro tiskárnu splnění podmínek památkářů likvidační.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Těšín

Český Těšín | Foto: Alena Blažejovská | Zdroj: Český rozhlas

„Už samotné udržení tiskárny je velice problematické, a kdyby ještě oprava venkovního pláště měla být čtyřnásobně dražší, tak vzniká otázka, kdo by měl na to přispět,“ říká obchodní ředitel Těšínské tiskárny Stanislav Recmaník.

Firma přitom počítala s tím, že s opravami začne už v létě. „Tím, že od května je nařízení o památkové zóně, tak víme, že začít 1. července zřejmě nebudeme moci, a zda začneme později, záleží na tom, jaké stanovisko dostaneme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy přináší rekonstrukce v památkové zóně v Českém Těšíně, zjišťoval Stanislav Janalík

„Za předpokladu, že stanovisko památkářů bude takové, že ovlivní výběr barev či určitých technologií, k tomu nějakou rozpočtovou rezervu najdeme. Pokud budou striktně trvat na zcela jiném řešení, tak to v našich silách rozhodně nebude,“ vysvětluje Recmaník.

Pokud firma nenajde s památkáři kompromis, hrozí, že na historické budově z roku 1888 zůstanou zchátralé okenní ozdoby, které můžou v budoucnu ohrožovat kolemjdoucí. Podobné problémy s okny ale řeší i českotěšínská radnice.

„Chtěli jsme na radnici měnit okna za plastová, ale musíme použít jiný materiál. Je to takový kočkopes z toho důvodu, že na jednom patře máme plastová okna, na ostatních budou dřevěná. Je to požadavek památkářů a my jako radnice bychom měli jít příkladem,“ připouští místostarosta Stanislav Folwarczny z ODS.

„Co se týče těšínské tiskárny, bude vysloven požadavek, aby při výměně okenních otvorů byl respektován historický ráz objektu,“ řekl ředitel ostravské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula.

„Použity by měly být dřevěné profily, přičemž přípustná jsou tzv. eurookna. Z praxe víme, že cenový rozdíl mezi tímto řešením a plastovými okny není závratný. Majitelé kulturních památek v městské památkové zóně navíc mohou v těchto případech čerpat kompenzace, které by jim vícenáklady nějakým způsobem navrátily,“ připomněl Zezula.

Domy budou možná chátrat

I když městská památková zóna podle místostarosty může do Českého Těšína přilákat turisty, hrozí, že některé budovy budou chátrat.

„Do budoucna to může mít pro město nějaký pozitivní efekt, ale je to dlouhodobý horizont. Je to význam pro cestovní ruch, bohužel to může také způsobit to, že někteří vlastníci odstoupí od plánované rekonstrukce,“ upozorňuje.

Moravskoslezský kraj má v současnosti celkem 19 městských památkových zón. Vedle nich navíc ministerstvo kultury chrání ještě tři městské památkové rezervace.

Článek aktualizován 6. 6. v 16:20

Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme