Slovenský prezident Gašparovič v posledním projevu varoval před apatií voličů

Odcházející slovenský prezident Ivan Gašparovič naposledy vystoupil s velkým veřejným projevem. Ve své řeči k poslancům slovenského parlamentu ocenil dvacetiletou cestu samostatného Slovenska. Varoval ale, že dnešní slovenská společnost je rozdělená více než kdykoli dřív. Gašparoviče v neděli vystřídá v prezidentské funkci Andrej Kiska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou | Foto: TASR/ Martin Baumann

„Myslím národně, cítím sociálně, to je moje celoživotní krédo.“ Prezident Gašparovič se do parlamentu s dlouhým projevem vrátil po více než pěti letech.

Kritizoval velké rozdíly mezi chudými a bohatými a varoval před rostoucí apatií voličů vůči politickým stranám. O situaci romské menšiny se vyjádřil jako o časované bombě, konkrétní řešení ale nenabídl.

Odcházející prezident má na Slovensku řadu kritiků, kteří tvrdí, že byl ve funkci pasivní a choval se jako prodloužená ruka vládní strany SMER premiéra Roberta Fica.

„Prezidentský úřad odevzdávám s přesvědčením, že Slovenská republika našla za 20 let pevnou půdu pod nohama,“ řekl mimo jiné prezident.

Jeho odpůrci tvrdí, že Gašparovič se nikdy nezajímal o situaci menšin nebo o občanskou společnost a projev na rozloučenou byl jenom pokusem vylepšit si renomé.

Vojtěch Berger, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme