V kroměřížském Arcibiskupském zámku jsou k vidění dvě obří tapisérie

V Arcibiskupském zámku v Kroměříži visí ode dneška dvě monumentální opravené tapisérie. Díla z konce 17. století s výjevy ze života Svaté Rodiny, téměř sedm let restaurovali pracovníci valašskomeziříčské Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí. Poprvé je teď uvidí i návštěvníci zámku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tapisérie s názvem Odpočinek na útěku do Egypta

Tapisérie s názvem Odpočinek na útěku do Egypta | Foto: Arcidiecézní muzeum Olomouc

Více než tři metry vysoké a téměř pět metrů široké tapiserie se jmenují Odpočinek na útěku do Egypta a Útěk do Egypta. V sedmnáctém století je zakoupil obnovitel Kroměříže, biskup Karel Lichtenštejn z Kastelkornu.

„Na těch tapisériích jsou výjevy ze života Svaté rodiny, ale mimo jiné za tímto výjevem se odehrávají nádherné scenérie z renesančních italských zahrad. Právě to nám zapadá do koncepce oslav znovuotevření zrekonstruované Květné zahrady. Protože my tady v Kroměříži máme některé z grafických listů, na kterých jsou ty inkriminované renesanční italské zahrady,“ připomíná vedoucí kroměřížské pobočky Arcidiecézního muzea Ondřej Zatloukal.

Díky práci odborníků z valašskomeziříčské manufaktury se obě monumentální tapisérie řadí mezi nejlépe i nejautentičtěji dochovaná díla tohoto typu v České republice. Kroměřížská výstava přibližuje techniku restaurátorských postupů. Na obnově tapisérie Útěk do Egypta, pracovala i Dana Dočkalová.

„Tento gobelín byl vlastně jeden z nejpoškozenějších, jaký jsme tady dělali. Tady se rozpadla úplně osnova, což je nejhorší, co se tomu gobelínu může stát. Museli jsme tam našívat tisíce osnovních nití, aby se to zpevnilo, aby gobelín vůbec držel pohromadě.“

„My to opravujeme takzvaně neznatelnou retuší, kdy se musíte barevně trefit do toho místa původního, aby vy jako laik jste nepoznal, že to místo je nově opravené,“ dodává Dana Dočkalová.

Tapiserie Útěk do Egypta | Foto: Arcidiecézní muzeum Olomouc

Restaurátorský zásah prodloužil život oběma gobelínům o sto padesát let, tvrdí ředitel Moravské gobelínové manufaktury Jan Timotej Strýček, který si zároveň trochu postěžoval na dávný, laický zásah do tapisérie Útěk do Egypta.

„Pravděpodobně před nějakými sto padesáti, dvě sty lety, byla snaha ten gobelín zrestaurovat. Protože to byli laici, pravděpodobně jeptišky, tak použili fragmenty z jiných gobelínů, aby zalátali díry od myší.“

Na podzim se tapisérie vrátí do Olomouce

Tapisérie bývají námětově spíše starozákonní. Inspirace biblickým Novým zákonem, jako v tomto případě, je méně obvyklá. Gobelíny jsou fragmentem původně rozsáhlejšího cyklu ze života Panny Marie. Na podzim se zase vrátí do Olomouce.

„Tapisérie jsou součástí výzdoby arcibiskupského paláce v Olomouci. My si je na tuto dobu vypůjčíme, jsou přímo z audienční síně olomouckého arcibiskupa, který nám dal svolení, že si je můžeme na tuto sezonu vypůjčit,“ připomíná vedoucí kroměřížské pobočky Arcidiecézního muzea Ondřej Zatloukal.

Tapiserie Odpočinek na útěku do Egypta a Útěk do Egypta budou v kroměřížském zámku lákat návštěvníky až do 28. září.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme