Spokojenost Čechů se životním prostředím je nejvyšší za dvanáct let

Mezi Čechy převažuje spokojenost s životním prostředím jak v místě bydliště, tak v celé republice. Výhrady lidé většinou mají hlavně k velké hustotě provozu na silnicích. Za dvanáct let, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění dotazování na toto téma provádí, je to nejpozitivnější výsledek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geopark Železné hory - Obří postele

Geopark Železné hory - Obří postele | Foto: Geopark Železné hory

Pracovníci centra vyzpovídali na začátku května celkem tisíc respondentů. S životním prostředím v místě bydliště je spokojeno 78 procent z nich. V rámci celé České republiky je údaj o něco nižší – 62 procent.

„Pokud jde o hodnocení životního prostředí v místě bydliště, spokojenost je dlouhodobě velmi vysoká, i když docházelo k různým výkyvům. V současnosti je spokojenost historicky nejvyšší, ale srovnatelné výsledky byly zaznamenány už v letech 2004 nebo 2012,“ říká Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění

Podle Červenky se postupně zvyšuje i spokojenost se životním prostředím v celé České republice, což je možné pozorovat už od 90. let minulého století.

Například dostupnost přírody v místě bydliště si pochvaluje téměř 90 procent dotázaných a 67 procent respondentů hodnotí kladně čistotu vzduchu.

„Z hlediska velikosti sídel je relativně vyšší spokojenost v menších městech a obcích zhruba do 5 tisíc obyvatel. Ve větších městech je spokojenost obvykle o něco nižší,“ popisuje výsledky Červenka.

Nižší hodnocení se objevilo také například v Praze a Moravskoslezském kraji, kde je životní prostředí dlouhodobě vystavováno vyšší zátěži. Nicméně podle Červenky rozdíly nejsou nijak markantní.

Jaroslav Beránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme