V dějišti mistrovství světa si fotbalový svátek užívají i čeští fanoušci

Pláž Copacabana je chlouba Brazílie, ale v posledních hodinách se proměnila v hlavní město rivalské Argentiny. Před zápasem světového šampionátu Argentina-Bosna a Hercegovina, který začne v Riu na Maracaná o půlnoci českého času, se u právě u známé pláže ubytovali Messi a jeho spoluhráči. A okolí také naprosto zaplavili natěšení fotbaloví fanoušci, nejen argentinští, ale i ti čeští.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fanoušci Richard, Jiří a Petr při MS na noční Copacabaně

Čeští fanoušci Richard, Jiří a Petr při MS na noční Copacabaně | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Proslulá pláž Copacabana je ponořená do noci, argentinští příznivci za zpěvu všemožných chorálů zastavují dopravu a v pestré národní směsici nasávají atmosféru také čeští nadšenci.

„Měl jsem to štěstí, že jsem mohl navštívit Brazílii už v minulosti a sáhnout si tak na klukovské sny už dříve, ale fotbalový šampionát je prostě jedinečná událost, u které je nemožné chybět,“ vysvětluje fanda Jiří, proč se vydal na mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pláži Copacabana natáčel s českými fanoušky reportér ČRo Jan Kaliba

Šampionát v rytmu samby si prostě nemohl nechat ujít. „Je škoda, že český tým chybí, ale mistrovství světa v Brazílii je největší událostí za poslední desítky let směrem dozadu a možná, že i směrem dopředu,“ doplňuje Jiří, jeden ze tří kamarádů, kteří se vydali na svátek fotbalu do Brazílie.

Česká parta se chystá navštívit celkem čtyři zápasy, včetně atraktivních duelů Chorvatsko - Kamerun či Bosna a Hercegovina - Nigérie. V Riu sice žádné utkání nenavštíví, i tak o zajímavé mače nepřijde.

„Všechna utkání, která se hrají v jiných městech, sledujeme ve fanzóně, což je úžasný zážitek,“ říká organizátor výletu Petr.

Argentina zahájí MS na slavném Maracaná, její fanoušci se zatím baví na pláži Copacabana

Číst článek

Zatímco čeští reprezentanti, stejně jako řada fanoušků, zadržují při přenosech z Brazílie slzu. Další člen remarquovské trojice v Richard vysvětluje, v čem je výhoda, že národní tým na turnaji nehraje.

„Dá se to užít bez nervů. Vždycky jsme jezdili na šampionáty s obrovskými nervy, teď si to tady užíváme neskutečně,“ libuje si Richard, jenž je matadorem mezi českými fanoušky, kteří objíždějí svět. Přednost dává zejména vyhlášeným derby.

Fotbal v Jižní Americe je jeden velký zážitek

„Byl jsem na Galatasaray versus Fenerbahce, Glasgow Rangers proti Celtiku a hlavně na Boca Juniors proti River Plate, což bych každému doporučil, asi nic tento zážitek nepřekoná,“ dává Richard svůj tip dalším fotbalovým nadšencům.

Ujít si navíc nechal ani atmosféru slavného stadionu Maracaná, jednoho z dějišť probíhajícího šampionátu. „Tam jsem navštívil souboj Flamenga a Botafoga. Člověk by sem jezdil pořád, každý stát si fotbal užívá. Je to nádhera,“ dodává.

Finálovou účast by čeští fandové shodně přáli Brazílii, zajímavý by pak byl, s ohledem na minulost, souboj o titul, ve kterém by domácí „kanárky“ vyzvala Uruguay.

„Když v roce 1950 prohrála Brazílie nešťastně poslední finálový zápas skupiny s Uruguají, tak to celý národ nesl tak těžce, že si z toho dodnes nese velké trauma,“ připomíná Jiří duel, který připravil Brazílii o cenu pro šampiony turnaje. „Byl by to velký příběh,“ uzavírá Richard.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme