Děčín má první zajištěnou horolezeckou cestu přímo v centru města

Na Labském nábřeží v Děčíně se dnes sešly desítky lidí, aby se vyšplhaly na osmdesátimetrovou pískovcovou Pastýřskou stěnu. Ve městě uprostřed Labských pískovců totiž vznikla jediná zajištěná horolezecká cesta přímo v centru města v celé České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děčínská via ferrata na Pastýřské stěně

Děčínská via ferrata na Pastýřské stěně | Zdroj: ČTK

Sportovně zdatní turisté se díky takzvané via ferratě poprvé mohou podívat na kaňon Labe a děčínský zámek z míst, kam se dříve dostali jen zkušení horolezci.

„Chtěli jsme, aby lidé, kteří si třeba úplně netroufnou na skály v Labském údolí, mohli vyzkoušet, jaké to je lézt po písku. Nechali jsme vytvořit několik cest, máme jich pět, některé jsou i pro starší děti,“ říká Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viu feratu si před oficiálním otevřením spolu s hasiči a instruktory vyzkoušela i reportérka ČRo Iva Zítková. Poslechněte si její reportáž

Při pohybu na skále bude turistům pomáhat pevné jistící lano. Nezbytné horolezecké vybavení si mohou zájemci půjčit přímo pod Pastýřskou stěnou od horolezeckých instruktorů.

„Jestliže je to úplný začátečník a žádnou ferratu nikdy nešel, tak jsme schopní mu dohodnout i průvodcovaný výstup,“ ujišťuje Ondřej Smíšek.

První česká ferrata se zájemcům otevře v sobotu. Dnes si ji cvičně vyzkoušeli hasiči, instruktoři i naše reportérka.

Cesta na Pastýřskou stěnu je vytyčená ocelovými lany | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Oproti lezení na obyčejné skály může ferratu využívat prakticky kdokoliv. Potřebné je pouze vybavení a kuráž | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme