Některé střední školy i gymnázia na Vysočině ještě přijímají studenty

Uchazeči o studium na střední škole na Vysočině, kteří neuspěli u přijímacích zkoušek, mají ještě šanci zkusit to jinde. V celém kraji nabízejí školy desítky míst, najít je lze ve všech okresech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Volná místa jsou nejen v učilištích, tedy u oborů s výučním listem, ale i na gymnáziích a středních odborných školách, tedy tam, kde absolventi zakončují studium maturitou.

U oborů s maturitou si to školy vysvětlují tak, že velký vliv má takzvaná demografická křivka – současných žáků devátých tříd, kteří jdou do prvních středoškolských ročníků, je prostě málo. Školy tak bojují o každého z nich.

Třeba na Střední zdravotnické škole v Jihlavě chybí k naplnění druhé třídy oboru zdravotnický asistent 25 studentů.

„My jsme měli vždycky plné první ročníky, nicméně demografický pokles dorazil i do naší školy a tentokrát nejsem úplně optimistická v tom, že bychom ty dvě třídy plně obsadili,“ podotkla ředitelka školy Marie Říhová.

Studenti prvních ročníků chybí také třeba na gymnáziích například v Moravských Budějovicích nebo Ledči nad Sázavou nebo na Střední odborné škole v Novém Městě na Moravě.

Zájemci o studium by si měli vše co nejdřív důkladně promyslet a během června se řediteli nebo ředitelce dané školy ozvat.

Některé školy mají pevně stanovené termíny dalších přijímacích zkoušek, na jiné se naopak uchazeči dostanou bez nich. Jak ředitelé, které Český rozhlas oslovil, řekli, vše je jen na domluvě.

Andrea Kratochvílová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme