O některá řemesla mladí zájem nemají, i když je po nich na trhu potávka

Nezaměstnanost se na konci května snížila na 7 a půl procenta. Od začátku roku lidí bez práce ubývá a zvyšuje se také počet volných míst. Vypadá to jako velmi dobrá zpráva, ale stačí se na tato čísla podívat z jiné strany. Například očima ředitele školy, který kvůli malému zájmu ruší jeden učňovský obor za druhým. Paradoxně by právě tito absolventi našli uplatnění okamžitě a spousta lidí by úřad práce vůbec nepotřebovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dílny Střední školy stavební a dřevozpracující v Ostravě. Hned za těžkými vraty je hodně hýčkaná skupina budoucích tesařů - dalšího zanikajícího řemesla.

Vojta a Dan si u svěráku a s tužkou v ruce věří. Těžké to je prý jenom trochu.

„Podle toho v čem. V rýsování ano, ve zbytku ne,“ říká jeden z nich. „Baví mě to.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O malém zájmu mladých licí o některá řemesla mluvil Martin Knitl

V celé Ostravě nastoupí po prázdninách do prvního ročníku jen 9 tesařů. A někteří z nich to určitě postupně vzdají, odhaduje nový soumrak tradiční profese ředitel školy Jan Štursa.

„Některé obory jsme už museli úplně zrušit. Jako byli podlaháři, kamnáři, sklenáři atd.“

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,5 procenta. Práci hledá o 25 000 lidí méně

Číst článek

Stačí se přitom podívat na inzeráty, na pracovní nabídky. Dobrý řemeslník si může vybírat. A pokud je šikovný, i diktovat podmínky.

V této ostravské učňovské škole je vidět, že jistotu řemesla mnozí pochopí až mnohem později. Rekvalifikace nezaměstnaných, například ze sportovce na instalatéra, tady nejsou ničím výjimečným.

„Tesař je obor, který je velmi žádaný na trhu práce. Číslo 9 je velice nízké, potřebovali bychom jednou tolik. Takže některá řemesla se budou rekvalifikovat, nebo to budou samouci,“ říká Štursa.

Lidí bez práce výrazně ubylo ke konci května i tady v Moravskoslezském kraji. Přesto jsou mezi deseti okresy s největší nezaměstnaností hned čtyři z Ostravska.

Jan Štursa je přesvědčený, že učni Vojta a Dan, pokud neutečou, do statistiky úřadu práce nikdy nepromluví. Dílny má ale stále poloprázdné.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme