Gazprom přestal zásobovat plynem Ukrajinu, ostatních odběratelů se to nedotkne

Rusko splnilo své hrozby a zastavilo dodávky plynu Ukrajině. Ta ode dneška musí platit předem. Tranzitních dodávek by se zatím rusko-ukrajinský spor dotknout neměl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z krachu jednání o cenách plynu a splacení téměř pětimiliardového dluhu se Rusko a Ukrajina obviňují navzájem.

„Naši nabídku v podobě balíku návrhů na řešení otázky dluhu ukrajinská strana kompletně odmítla a od samého začátku se chovala nekonstruktivně,“ prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko přerušilo dodávky plynu Ukrajině a zavedlo vůči ní systém předplatného. Evropské zákazníky ujišťuje, že se jich spor nedotkne. Hostem Stalo se dnes byl analytik banky J&T Michal Šnobr.

Premiér Dmitrij Medvěděv označil postoj Kyjeva za absurdní a nerozumný. Šéf Gazpromu Alexej Miller dodal, že Ukrajina mohla získat velmi výhodnou cenu za plyn, a to nižší, než kterou platí evropské země.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce plyn nakoupit v západních zemích, ale připravuje se i na jeho nedostatek. „Ministerstva energetiky a spravedlnosti dostala za úkol připravit zákon o nouzovém stavu v energetice," upozornil.

Rusko i Ukrajina hodlají svůj spor řešit u mezinárodního arbitrážního soudu.

„Situace mezi Ruskem a Ukrajinou je v tomto okamžiku tak vyhrocená, že si dokážu představit, že opravdu budou ohroženy dodávky plynu do Evropy, nejvíc pak budou postiženy země střední a východní Evropy,“ říká analytik banky J&T Michal Šnobr. Česko je ale podle něj na tom z těchto zemí nejlépe.

Podle analytika Rusové mají zájem plyn do Evropy dodávat, ale nemají to pevně v rukou. „Plyn prochází přes Ukrajinu a ono úplně nejde ji odstavit od plynu a zároveň říkat evropským odběratelům, že jsou jejich dodávky zajištěny. Jestli bude plyn dál proudit do Evropy, je čistě v moci Ukrajiny,“ dodává.

Vývoj cen plynu ruského Gazpromu pro Ukrajinu (a Evropu) od roku 2006 do roku 2014 | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme