Hledá se nejkrásnější strom roku, mezi dvanácti finalisty jsou i dva z Vysočiny

Vysočina má dva stromy, které bojují v anketě Strom roku. O nejkrásnější dřevině mohou lidé rozhodnout odesláním DMS v hodnotě 30 korun. Dvanáctka finalistů tak kormě hlasů získá i peníze na péči o sebe a zeleň ve svém okolí. Soutěž potrvá do 10. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Borovice vejmutovka

Borovice vejmutovka | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Za Vysočinu soutěží dub u Heroltic na Jihlavsku a ze Žďárska Smírčí borovice v Nových Sadech. Majestátní dub stojí uprostřed polí, kdysi dávno pod ním unavení pocestní hledali stín.

Před dvěma lety se u dubu zastavili také nadšení hledači drobných sakrálních památek a objevili povalený kříž. Nechali ho opravit a vrátili na původní místo.

Město by také chtělo obnovit vycházkovou trasu k heroltickému dubu i nedaleké hrušni, zároveň má v plánu oba stromy vyhlásit jako památné.

Příběh borovice v Nových Sadech se začal psát v roce 1926 rukou kronikáře Karla Broda. Podle vyprávění se pobili chasníci jdoucí od muziky a tři z nich zemřeli.

U cesty a na sousední mezi jim pak na památku postavili tři žulové kameny s vytesanými kříži. U jednoho z nich vyrostla osamělá borovice, která zde na rozdíl od kamenů zůstala dodnes. Na důkaz vážnosti stromu vysadily v roce 2011 rodiny z Nových Sadů kolem cesty lipovou alej.

Anketa je stále populárnější

Porota vybírá strom roku z 85 došlých návrhů. Na vítěze čeká arboristické ošetření i postup do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku.

Pro dub u Heroltic stačí napsat DMS STROM1 na číslo 87 777 a Smírčí borovici můžete poslat hlas na stejné číslo ovšem ve tvaru DMS STROM4.

O vítězi mohou lidé rozhodnout odesláním DMS v hodnotě 30 korun. Za získané peníze by v případě vítězství dubu u Heroltic město vytvořilo ochranné linie, které zamezí poškození stromu zemědělskou technikou. Pokud vyhraje borovice v Nových Sadech, půjdou peníze na její ošetření a výsadbu stromů.

Jednou se už stromu z Vysočiny zvítězit podařilo. Před jedenácti lety vyhrál anketu buk u kostela sv. Jakuba v Jihlavě. Památný červenolistý strom je starý více než 110 let a hlas mu tenkrát dalo přes 6000 lidí.

Postupem času anketa získala na popularitě, a tak v současné době potřebuje vítěz minimálně dvojnásobný počet hlasů.

Olga Štrejbarová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme