Zájem o Pražské jaro trvá, prodej vstupenek se blíží loňskému rekordu

Program letošního Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro se přehoupl do druhé poloviny. Během čtrnácti dnů se na něm v české metropoli odehrálo dvacet osm koncertů. Pořadatelům se letos podařilo pozvat do Prahy řadu skvělých osobností a zisk z prodeje vstupenek se blíží loňskému rekordu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro 2014

Pražské jaro 2014 | Foto: Filip Jandourek

Před několika dny vystoupila asi nejvýraznější hvězda současné vážné hudby, čínský pianista Lang Lang společně s Vídeňskou filharmonií. Koncert patřil k vrcholům festivalu. Publikum ocenilo vystoupení několikanásobným potleskem.

„Je to skvělý pianista virtuózního typu a je zvláštní jeho postavení, protože se okolo něj rozvinul takový hvězdný systém připomínající hvězdy populární hudby,“ říká ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem odpoledního Radiožurnálu bude Roman Bělor byl ředitel Pražského jara Roman Bělor

Interprety musí pořadatelé festivalu zajišťovat několik let dopředu a je to finančně nákladná záležitost. „Například v případě koncertu vídeňských filharmoniků s takovýmto sólistou a s takovým dirigentem, jakým je Christoph Eschenbach, je rozpočet v řádu milionů,“ přibližuje ředitel.

Zisk z prodeje vstupenek se letos blíží loňskému rekordu, kdy se prodaly vstupenky za téměř 23 milionů korun.

„Myslím, že to bude obdobné. Loňský rok byl skutečně rekordní a už se dostal možná na samou hranici toho, co se ještě dá prodat. A musím s radostí konstatovat, že zájem diváků trvá. A tak je velmi pravděpodobné, že letošní prodej se bude tomu loňskému podobat,“ naznačuje Bělor.

Na koncertech převažují podle něj běžní posluchači koncertů. „Jsem i rád, že asi 85 procent diváků jsou lidé z Prahy a okolí. 15 procent jsou cizinci. Co se týče věkové struktury, příjemný je trend návratu střední generace do koncertních sálů,“ dodává ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme