Mezinárodní tým vědců začne v Českých Budějovicích s výzkumem kovů v rostlinách

Výzkum přítomnosti kovů v rostlinách pomůže zkvalitnit neúrodnou půdu. Mezinárodní tým se mu bude věnovat na novém oddělení Biologického centra v Českých Budějovicích. Využije k tomu přístroje za necelých třicet miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukuřice

Kukuřice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Příjezdem stěhovacího auta plného laboratorních přístrojů, rostlin i nábytku začala éra jeho nového oddělení biofyziky a biochemie rostlin. Šéfem je špičkový německý biolog Hendrik Küpper.

„Snažíme se pochopit, jak rostliny mohou přežít v půdách s vysokým obsahem kovu anebo naopak, jak dodávat do půdy kovy, které rostliny potřebují pro svůj růst,“ vysvětluje německý biolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánovaném výzkumu zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

Hendrik Küpper sestrojil speciální fluorescenční mikroskop, který vědcům umožní novou metodou zkoumat, co se děje uvnitř buněk.

„Tento přístroj, na rozdíl od běžného mikroskopu, neslouží pouze k pořizování snímků, ale také ke sledování dějů v buňkách. Pomocí něj se dá například zjistit, jak rostliny reagují na stres nebo na klimatické podmínky. Jeho součástí je také kamera a spektrometr, který měří i množství kovů v rostlinách,“ popisuje.

Výsledky výzkumu najdou své uplatnění především v zemědělství a v ekologii, potvrdil ředitel Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra Josef Špak.

„Využití je jednak ve šlechtění rostlin, které jsou odolné k znečištění půd kovy. Na druhé straně tu jsou rostliny, které mají vysokou schopnost akumulovat kovy a ty se dají použít i k ozdravování půd, kdy rostliny přijímají kovy, pak se sklidí a mohou se spálit. Tímto způsobem se kovy dají i těžit,“ popisuje.

V České republice by zkoumané rostliny mohly například revitalizovat půdu na Příbramsku a Mostecku. Rostliny s vysokým obsahem draslíku, který patří mezi alkalické kovy, navíc budou odolnější vůči škůdcům.

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme