Do džihádisty obsazeného iráckého Mosulu se vrací jeho uprchlí obyvatelé

Irácká vláda chystá odvetu proti radikálům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, kteří v uplynulých dnech dobyli velkou část území na severozápadě země. Pomoc už Bagdádu přislíbily Spojené státy a také sousední Írán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný pochod bojovníků ISIL ulicemi Mosulu

Vítězný pochod bojovníků ISIL ulicemi Mosulu | Zdroj: ČTK

Americký prezident Barack Obama ale vyloučil vyslání vojáků do Iráku a zvažuje jinou formu pomoci. Islámský stát v Iráku a Levantě označil za krutou teroristickou organizaci, která může být pro Američany hrozbou.

Za hrozbu ji ale nepovažují někteří obyvatelé oblasti, které džihádisté v posledních dnech obsadili.

„Mnozí lidé se do Mosulu vrací. Vrátíme se všichni. Od té doby, co to začalo, jsem neslyšel jediný výstřel nebo jedinou explozi. Sami ozbrojenci říkají, je to pryč, a že si teď máme od všeho odpočinout," říká muž, který se s rodinou vrátil do islamisty ovládaného města.

Iráckou armádu posilují dobrovolníci, premiér slíbil zaútočit na džihádisty

Číst článek

Džihádisty dosazeným mosulským guvernérem se stal bývalý člen strany Baas diktátora Saddáma Husajna. A zatímco do Mosulu se lidé vrací, z Tikrítu, druhého největšího sídla obsazeného džihádisty, teď obyvatelé prchají. Irácká armáda zahájila jeho letecké ostřelování a hrozí masivním útokem.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme