Zkapalněný zemní plyn z Belgie by mohl suplovat případný výpadek dodávek z Ruska

Kdyby Rusko kvůli krizi na Ukrajině zavřelo kohoutky se zemním plynem, Češi můžou příští zimu mrznout. Velkou většinu zemního plynu totiž Česko odebírá právě z Ruska. Na pobřeží Belgie poblíž vesnice Zeebrugge je ale místo, které může být pro Česko klíčem k větší energetické bezpečnosti: terminál na zkapalnělý zemní plyn, tedy LNG. Dodávky odsud jednou můžou výrazně snížit českou závislost na Rusku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terminál na zkapalnělý zemní plyn v Zeebrugge

Terminál na zkapalnělý zemní plyn v Zeebrugge | Foto: Copyright Fluxys P. Henderyckx

Na uměle vytvořeném ostrově v moři těsně při pobřeží pořádně fouká a zrovna se spustil liják. Marie-Christine Leysová právě ukazuje kotevní háky pro lodě, které sem do terminálu přivážejí zkapalnělý zemní plyn.

Loď může být dlouhá i přes 300 metrů a přečerpání plynu z jejích zásobníků sem do terminálu trvá mezi 10 a 14 hodinami. V potrubí i zásobnících musí neustále být extrémně nízká teplota hluboko pod minus 100 stupni Celsia. Jinak by plyn nevydržel ve zkapalnělém skupenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak může být terminál už brzy zásadně důležitý i pro Čechy, vysvětluje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Ondřej Houska

Při prohlídce terminálu je třeba mít na bundě připevněný speciální detektor, který signalizuje únik plynu. Pokud by se pravidelné pípání změnilo v nepřerušovaný zvuk, mohl by nastat životu nebezpečný problém.

Obavy ale nejsou na místě: terminál v Zeebrugge funguje od roku 1987, a to bez jediné havárie. Plyn sem lodě vozí z víc než deseti různých zemí světa.

Společnost Fluxys, která terminál vlastní, na něm už staví druhé přístavní molo. Počítá tedy s tím, že zájem o dopravu zkapalnělého zemního plynu do Evropy časem rozhodně poroste. A když se plyn pomocí terminálu dostane na pevninu, je možné ho dopravit kamkoli, kam vede potrubí.

V pohodlné kanceláři v ústředí terminálu vysvětluje Remy Laurent, že zemní plyn z terminálu v Zeebrugge může využívat řada zemí.

Kyjev nezaplatil dluhy za ruský plyn. Jednání v Bruselu vstupují do dalšího dějství

Číst článek

„Plyn můžeme dodávat do Británie, Francie, Itálie, Německa a samozřejmě taky do Belgie, Nizozemska a Lucemburska. To mluvíme o dodávkách pomocí potrubí. Ale potrubím může plyn přitéct i sem k nám a my ho můžeme zkapalnit a naložit na lodě, které ho odvezou do Jižní Ameriky, Indie nebo třeba Jižní Koreje," vysvětluje princip Remy Laurent.

V případě omezení dodávek zemního plynu z Ruska kvůli krizi na Ukrajině je společnost schopná dodávat do Německa více než půl milionu metru krychlových plynu za hodinu. Potrubí ale dále zatím nevede.

Ondřej Houska, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme