Někteří známí politici v eurovolbách zcela propadli, na výsledky reagují různě

Řada známých politických tváří v eurovolbách totálně propadla. Šéf Zelených Ondřej Liška už kvůli tomu, že jeho strana nemá v europarlamentu ani jediné křeslo, oznámil rezignaci. Ani Věci veřejné pod vedením bývalého místopředsedy vlády Radka Johna nezískaly jediný mandát. Ve volbách neuspěl ani expremiér Jiří Paroubek se svojí stranou LEV 21 - Národní socialisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John na celostátní konferenci Věcí veřejných

Radek John na celostátní konferenci Věcí veřejných | Zdroj: ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška kvůli neúspěchu ve volbách do europarlamentu oznámil, že končí v politice: „ A to k 8. červnu tohoto roku, kdy zasedne republiková rada Strana zelených.“ Strana si nové vedení zvolí na podzim. Liška o žádnou funkci usilovat nebude.

Naopak bývalý premiér Jiří Paroubek, jehož stranu LEV21 - Národní socialisté volilo 0,46 procenta voličů, tedy desetkrát méně než mu prý přisuzoval předvolební průzkum, dál povede stranu do podzimních voleb.

„I díky vydatné pomoci médií jsme neuspěli. Ale nevzdáváme se. Budeme kandidovat v podzimních komunálních a doplňovacích senátních volbách. Věříme, že trpělivost a správní lidé pro politiku přinesou úspěch,“ píše na webu Paroubek.

Neúspěchem skončily eurovolby také pro Úsvit přímé demokracie. Jako jediná česká parlamentní strana nebude mít zastoupení v Evropském parlamentu. Hnutí získalo pouze 3,1 procenta hlasů, a nepřekročilo tak pětiprocentní práh nutný pro vstup do Evropského parlamentu. Této hranice nedosáhla ani Česká pirátská strana.

John: Ti, kterým se nelíbí zásahy Evropy, se na volby vykašlali

Porážku utrpěl také bývalý ministr vnitra z Věcí veřejných Radek John. Strana dostala 0,46 procent hlasů stejně jako LEV21. V absolutních číslech to je 6 988 voličů.

„Zatímco většina národa je euroskeptická a nechce další centralizaci Bruselu, tak ve volbách zvolila eurooptimistické strany a pro euroskeptiky jen tři křesla z 21. To znamená, že ti, kterým se nelíbí zásahy Evropy, se na volby úplně vykašlali a nešli tam,“ upozorňuje Radek John.

„Výsledkem tak bude, že budeme mít europoslance, kteří budou utužovat centralizaci Evropy, kterou si celý národ nepřeje. Ale proto, že nevolil, tak to tak bude mít,“ dodává.

Radek John bude prý pokračovat v práci zastupitele Prahy 5, kde se věnuje tématu omezení hazardu v této části hlavního města.

Dalším známým jménem, které nevzbudilo velký zájem voličů, je pravicový radikál, předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Jeho strana, která kandidovala v koalici se Stranou pro Evropu, dostala 0,52 procent hlasů.

„Je to pro nás zklamání. Bohužel ukazuje se, že nechuť občanů vůbec k politické reprezentaci, k politické elitě a vůbec k tomu, co se tady děje, se projevuje i neúčastí ve volbách,“ míní Vandas.

„Myslím si, že pro nás je důležité spíš se zamyslet nad tím, jestli třeba není čas pro spojení s některou s dalších menších stran,“ naznačuje. Vandas odmítá, že by přeběhl do jiné strany. V DSSS ale chce nabídnout rezignaci na post předsedy. O jeho dalším osudu tak bude rozhodovat vedení strany.

Volby do EP 2014: počty hlasů | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme