Města v Pardubickém kraji si prověří rizikové podniky a sklady nebezpečných látek

Všech patnáct obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji musí do konce měsíce zkontrolovat provozní podmínky podniků, které se zaměřují na výrobu a skladování chemikálií nebo dalších nebezpečných látek. Bezpečnostní rada kraje tak reaguje na několik havárií, které v poslední době zaměstnávaly hasiče, ale také znamenaly riziko pro obyvatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku | Foto: Jan Beneš

V dubnu hasiči likvidovali rozsáhlý požár galvanovny v Lanškrouně. Způsobil škodu za 200 milionů, zaměstnal 10 jednotek hasičů a ve městě platilo varování nevycházet a nevětrat. Podobnou situaci zažili před necelými dvěma týdny lidé v Chrudimi a Slatiňanech. Ze skladů firmy v Píšťovech uniklo několik stovek litrů kyseliny dusičné.

Obě havárie se sice obešly bez zranění, přesto poukázaly na významné riziko - chybí informace o tom, jaké látky některé firmy používají, skladují, nebo jak s nimi manipulují při výrobě.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje chce proto po obcích důslednější kontrolu firem, které manipulují s nebezpečnými látkami. V Pardubickém kraji jich působí více než dvě stovky. Radnice mají informace předat do konce měsíce.

„Tak, abychom okamžitě dostali informaci a případně ve spolupráci s hasičským záchranným sborem došlo k aktualizaci takzvaných havarijních karet, které přesně popisují, jaký materiál se v jakém areálu nachází. Pochopitelně jsou tam i poznámky týkající se bezpečnosti uložení nebezpečných látek,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Chrudimský starosta Petr Řezníček (SNK-ED) nový postup vítá. Podle něj tak města získají lepší přehled, co přesně se na jejich území nachází.

„Když do firmy přijdete a vidíte na vlastní oči, že jsou tam sklady třeba kyselin a o 20 metrů dál jsou sklady dusíkatých hnojiv, tak si uděláte obrázek. Víceméně budeme znát i prostředí, ve kterém by mohlo dojít k nějaké mimořádné situaci.“

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme