Maďaři si připomenou milník v boji s komunistickou diktaturou. Přijede i český prezident

Kvůli výročí pádu železné opony se dnes prezidenti zemí takzvané Visegrádské čtyřky setkají v Budapešti. Chybět nebude nový slovenský prezident Andrej Kiska, který o víkendu složil slib. Čtveřici středoevropských státníků doplní jejich německý kolega Joachim Gauck.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na setkání s občany

Miloš Zeman na setkání s občany | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Maďaři si dnes připomínají 25. výročí opožděného veřejného pohřbu Imreho Nagye, popraveného premiéra a vůdce protisovětské revoluce v roku 1956. Historici hodnotí pohřeb jako přelom v boji s komunistickým režimem.

Dvě stě tisíc lidí se shromáždilo přesně před 25 lety na největším budapešťském náměstí, aby se rozloučili nejen s oběťmi revoluce 1956, ale v podstatě také s komunismem.

Imre Nagy (7. června 1896, Kaposvár – 16. června 1958, Budapešť) byl maďarský reformní politik a premiér, který se během Maďarského povstání v roce 1956 postavil na stranu povstalců a vyhlásil neutralitu Maďarska. Přesně 31 let po Nagyově popravě, tedy dne 16. června 1989, se konal v Budapešti na Hősök tere za účasti 300 000 lidí jedenáctihodinový pohřební obřad pro Imre Nagye a další zavražděné vůdce povstání v roce 1956, včetně prázdné rakve symbolizující všechny neznámé padlé povstalce.

Poprvé se otevřeně mluvilo o zločinech komunismu a poprvé žádal veřejně odchod sovětských vojsk tehdy mladý opoziční politik Viktor Orbán.

Do listopadových událostí v Československu tehdy ještě zbývalo pět měsíců. V Maďarsku ale nabraly reformy rychlý spád.

Před hrobem Imre Nagyho se dnes pokloní pětice prezidentů, oběti komunismu si připomenou v muzeu Dům teroru. Poté se krátce setkají i na dvoustranných jednáních.

Bude to zároveň první neformální kontakt českého prezidenta Miloše Zemana s novým slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme