Poslanci podpořili návrh ČRo vyznamenat Natálii Gorbaněvskou, přidali i trenéra Sáblíkové

Na červnové schůzi má sněmovna schválit, koho letos navrhne prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání. Seznam kandidátů dnes proberou poslanci organizačního výboru. Na výběr mají pestrý mix osobností společenského života. Je mezi nimi třeba zasloužilý dětský psycholog Jaroslav Šturma, trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák nebo kompletní osmička ruských disidentů, kteří pykali za to, že veřejně odsoudili okupaci Československa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natalja Gorbaněvská

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

Říká se jim osm statečných. To proto, že se zastali okupovaného Československa a sami skončili v pracovních lágrech nebo na psychiatrických klinikách. Za odvážný protest ze srpna 1968, kdy manifestovali na moskevském Rudém náměstí, je stát ale doteď neocenil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koho poslanci letos doporučí na státní vyznamenání, zjišťoval Jaroslav Gavenda

Český rozhlas to chtěl změnit a celou skupinu okolo Natálie Gorbaněvské proto navrhl na vyznamenání. A u poslanců uspěl.

„Minulý týden zasedal podvýbor pro státní vyznamenání, který se k návrhu Českého rozhlasu připojil. Osvojili si ho jednotliví poslanci a já jsem byl jedním z nich. Na státní vyznamenání nebude navržena jenom Natálie Gorbaněvská, která si to určitě zaslouží, ale i všichni další,“ říká místopředseda organizačního výboru Petr Gazdík za TOP 09.

Kromě ruských disidentů ale poslanci doporučí propůjčit řád i dalším osobnostem.

„Já jsem navrhoval dva potenciálně oceněné. Tím prvním je profesor Carl Hahn, dlouholetý předseda představenstva koncernu Volkswagen a de facto jeden z architektů úspěchu mladoboleslavské Škodovky. Tím druhým je rychlobruslařský trenér Petr Novák,“ přidává předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Konečný seznam kandidátů, které doporučí sněmovna prezidentovi Miloši Zemanovi, by podle Hamáčka měl být známý do konce týdne.

„Pokud vše půjde tak, jak má, tak by do pátku Poslanecká sněmovna měla projednat tento bod, přijmout příslušné usnesení a odeslat toto doporučení na Pražský hrad,“ upřesňuje Hamáček.

Minulý rok poslanci navrhli ocenit celkem 39 osobností, prezident Zeman si z nich vybral tři.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme