Mezi iráckými politiky sílí tlak na odchod Málikího z funkce premiéra

Pro iráckou krizi neexistuje podle Spojených států vojenské řešení. Americký prezident Barack Obama oznámil, že Washington pošle do Iráku nanejvýš tři stovky vojenských poradců a Iráčané podle něj musí hledat především cestu politickým dialogem. Některé zdroje uvádějí, že by Američané uvítali odstoupení premiéra Núrího Málikího. Jeho náhradu požadují i mnozí iráčtí politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Málikí si o schopnostech a statečnosti svých vojáků nedělá přehnané iluze, a začal proto rozdávat zbraně i civilistům

Premiér Málikí si o schopnostech a statečnosti svých vojáků nedělá přehnané iluze, a začal proto rozdávat zbraně i civilistům | Zdroj: ČTK

„Na žádost prezidenta budu pokračovat v diplomatickém úsilí a příští týden pojedu do Evropy a na Blízký východ konzultovat krizi osobně s našimi partnery," řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

V samotném Iráku se po nedávných volbách očekává první zasedání nového parlamentu. Mnohé politické strany se snaží najít za Núrího Málikího náhradu tak, aby nevedl novou vládu. Proti současnému premiérovi se postavily i některé šíitské strany. Už delší dobu ho kritizuje například hnutí Muktady Sadra.

Spojené státy vyšlou do Iráku 300 vojenských poradců. Příslušníci speciálních jednotek mají vytvořit s iráckou armádou společná centra velení v Bagdádu a na severu Iráku.

Americký prezident je přesvědčený o tom, že krize v Iráku vyžaduje politické a ne vojenské řešení. Nicméně varuje, že Spojené státy jsou připravené k ‚cílené vojenské akci‘, pokud si to situace v Iráku vyžádá.

Na severu Iráku pokračují boje vládních sil se sunnitskými povstalci z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, kteří za poslední týden dosáhli výrazných územních zisků.

Nejasná je stále situace okolo ropné rafinérie v Bajdži, o kterou se bojuje od noci na středu. Podařilo se z ní sice evakuovat všechny zbylé zaměstnance, ale zprávy o tom, kdo ji nyní ovládá, nejsou jednoznačné. I kvůli podobným zprávám ze severu Iráku pokračují ceny ropy na světových trzích v růstu.

Lenka Kabrhelová, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme