Německý prezident v Praze ocenil postoj Česka k EU. Se Zemanem si vyměnil vyznamenání

Prezidenti České republiky a Německa si v Praze navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Joachim Gauck obdržel Řád bílého lva I. třídy, Miloš Zeman dostal zvláštní stupeň Velkého kříže za zásluhy o Spolkovou republiku Německo. Prezidenti spolu mluvili o Ukrajině, roli Česka v EU i sudetských Němcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman s německým kolegou Jochimem Gauckem

Český prezident Miloš Zeman s německým kolegou Jochimem Gauckem | Zdroj: ČTK

Shodli se ale na tom, že minulost je lepší nechat historikům a politici se mají starat o budoucnost.

Vyzdvihli proto různé formy ekonomické a kulturní spolupráce mezi Českem a Německem od mladoboleslavské škodovky po rostoucí oblibu němčiny jako druhého jazyka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní návštěvu na Hradě sledoval redaktor Ondřej Bouda

Joachim Gauck ocenil změnu českého přístupu k Evropské unii a Miloš Zeman v této souvislosti řekl, že od slov je třeba přistoupit k činům. Česká republika by měla udělat všechno pro přijetí eura, aby také nesla svůj díl zodpovědnosti za evropskou budoucnost.

Zeman po jednání řekl, že Česko by mělo přestat dělat v EU potížistu. Je to podle něj předpoklad pro to, aby mohlo být v unii "aspoň převodovkou", když Německo je označováno za její hospodářský motor.

Podle prezidentů budoucnost Evropy nejvíc ohrožuje dění na Ukrajině, které bylo také jedním z témat asi dvouhodinového rozhovoru prezidentů. I když se Gauck se Zemanem neshodli na dalším postupu EU, oba věří v mírové řešení současné krize.

Český prezident Miloš Zeman se obává toho, že po násilnostech v Oděse, při nichž zemřely desítky lidí, roste riziko občanské války na Ukrajině. Jeho německý protějšek Joachim Gauck doufá, že strany konfliktu zachovají klid a vrátí se k jednání.

Prezident Miloš Zeman dostal od německého kolegy Joachima Gaucka nejvyšší státní vyznamenání | Foto: ČTK

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme