Proruští separatisté nerespektují dočasné příměří na východě Ukrajiny

Příměří na východní Ukrajině neplatí, proruští separatisté stále útočí na ukrajinské pozice. Jednostranný klid zbraní vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Separatisté ale na ukrajinské pozice útočí dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté při  skládání přísahy v Doněcku

Proruští separatisté při skládání přísahy v Doněcku | Zdroj: Reuters

Proruské síly nerespektovaly příměří od první minuty, kdy vstoupilo v platnost. V noci zaútočily na hraniční přechody do Ruska Izvarino a Uspěnka. Separatisté zranili devět ukrajinských pohraničníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O porušování jednostranného příměří na východě Ukrajiny informuje z Doněcka zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Z minometů a děl ostřelovali také pozice ukrajinské armády u Kramatorsku a střílelo se i na dalších místech Doněcké a Luhanské oblasti.

Moskva žádá od Kyjeva vysvětlení, proč ukrajinské síly ostřelovaly ruské území.

Putin nařídil bojovou pohotovost pro 65 000 ruských vojáků

Mezitím prezident Vladimir Putin nařídil okamžitou a plnou bojovou pohotovost jednotek centrálního vojenského okruhu. Manévrů se má účastnit 65 tisíc ruských vojáků a pět a půl tisíce kusů vojenské techniky všech typů.

Jednání jsou komplikovaná, vydržíme, řekl ČRo člen monitorovací mise OBSE v Doněcku

Číst článek

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen tento týden upozornil, že k hranicím s Ukrajinou se přesunulo dalších několik tisíc ruských vojáků. Moskva podle něj nechává otevřenou možnost další intervence.

Moskva to popřela s tím, že pouze s ohledem na bezpečnost posiluje pohraniční stráž.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve vojenském táboře ve Svjatigorsku | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme