Osobnosti, které šíří dobré jméno České republiky, převzaly cenu Gratias agit

Polská režisérka Agnieszka Holland, módní návrhářka Blanka Matragi a dalších 13 osobností dnes získalo cenu Gratias agit. Ministr zahraničí ji uděluje lidem, kteří šíří dobré jméno České republiky v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předal v Černínském paláci 15 osobnostem ceny Gratias agit. 6. 6. 2014

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předal v Černínském paláci 15 osobnostem ceny Gratias agit. 6. 6. 2014 | Zdroj: ČTK

Mezi oceněnými je i válečný veterán Karel Aster. Je posledním ze 14 Čechů, kteří bojovali v americké armádě o Filípíny.

Pozornost všech mířila hlavně na polskou režisérku Agnieszku Holland, autorku třídílného televizního filmu Hořící keř. Z Prahy si odváží dvě vyznamenání. Za šíření dobrého jména v zahraničí ji ocenilo české ministerstvo zahraničí a současně polská vláda prostřednictvím své pražské ambasády.

Režisérka si cenu převzala osobně a při dlouhém potlesku se několikrát ozval i nadšený pískot. Ve své děkovné řeči prohlásila, že je šťastná, že filmem o Janu Palachovi zasáhla srdce a mysl Čechů.

Jak sama říká, rozdělení jejího života mezi Česko a Polsko je pro ni typické. Filmem prý chtěla splatit svůj dluh české kultuře.

„Takže, když mě před několika lety mladí čeští filmaři požádali, abych spolu s nimi natočila film, který vyprávěl historii Jana Palacha a Dagmar Burešové, přijala jsem to jako dar a také jako možnost ten dluh trošku splatit.“

Cenu ministerstva zahraničí Gratias Agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí si do Libanonu odváží také módní návrhářka Blanka Matragi. Její luxusní šaty se prodávají nejen v Evropě. Známá návrhářka obléká i členy arabských královských dvorů.

Na Blízkém východě žije a pracuje od osmdesátých let. V Libanonu Blanka Matragi zažila i občanskou válku.

„Já jsem bojovnice, ve své historii jsem toho prožila už hodně, převraty, války. A je mi ctí, že jsme dostala tuto cenu, která vlastně reflektuje to, o co jsme se my všichni, laureáti, snažili celý život: reprezentovat naši svobodu, kulturu, historii,“ řekla.

Šéf diplomacie uděluje ocenění každoročně už od roku 1997.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předal v Černínském paláci 15 osobnostem ceny Gratias agit. 6. 6. 2014 | Foto: ČTK

Kateřina Prachařová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme