Na východě Ukrajiny vybuchl plynovod. Místní nevylučují teroristický útok

V Poltavské oblasti na východě Ukrajiny explodoval plynovod, kterým proudí ruský plyn ze Sibiře do Evropy. Oznámila to ukrajinská televize Espreso. Podle místních obyvatel není možné vyloučit teroristický útok. Oběti na životech výbuch údajně nezpůsobil, není ale jasné, energetický gigant Gazprom plynovod uzavřel a surovinu vede jiným potrubím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle svědků šlehaly plameny z poškozeného potrubí, kterým směřuje ruský plyn do Evropy, do výšky více než dvouset metrů. Teplo od výbuchu bylo cítit až kilometr daleko.

"Sám vybuchnout nemohl, je to nejspíš teroristický čin," citovala televize místní obyvatele. Podle záchranářů bude ale možné určit příčinu exploze až po uhašení ohně.

Ruský Gazprom včera kvůli obchodnímu sporu s Ukrajinou zastavil dodávky plynu pro Ukrajinu, zásobování přes ukrajinské území do Evropy ale pokračovalo normálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných důsledcích výbuchu plynovodu na východě Ukrajiny hovořil politolog Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity

Gazprom disponuje ještě náhradními trasami, které jdou mimo ukrajinské území. Plynovod Jamal jde přes Bělorusko a Polsko a NordStream jde přes moře a Německo do Česka.

Poltavská oblast nepatří mezi oblasti jako Luhansk nebo Doněck, kde zuří boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými ozbrojenci. Zatím proto není jasné, jestli požár nebo výbuch plynovodu byl nešťastná náhoda nebo teroristický čin.

Pravděpodobnost, že výbuch plynovodu nebyl náhoda, je ale poměrně velká. Teroristé se o podobný útok na plynové potrubí pokusili naposledy v květnu v Ivanofrankovské oblasti.

Plynovod mohl být ve špatném stavu

Podle politologa Oldřicha Bureše z Metropolitní univerzity nelze vyloučit ani nehodu. „Plynovod byl postavený v 80. letech. Ukrajina v minulých letech byla obviňována z toho, že zanedbává jeho údržbu,“ vysvětlil Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dodávkách plynu do Evropy hovořil energetcký analytik Jiří Gavor

Exploze plynovodu je podle Bureše větší problém pro Ukrajinu než pro Rusko. Ta jako transitní země potřebuje, aby plyn proudil.

„Ukrajinské úřady tvrdí, že se mohou obejít bez plynu z Ruska až do konce roku. Většina evropských států by měla mít zásoby minimálně na 120 dní,“ řekl politolog.

Zatím není nedostatek plynu v Evropě aktuální. „V letním období spotřeba plynu klesá na minimum. Zásobníky jsou v České republice plné už ze 70 procent a dál se plní,“ vysvětlil energetický analytik poradenské firmy ENA Jiří Gavor.

Ukrajinský prezident Porošenko zastavil veškerou vojenskou spolupráci s Ruskem

Číst článek

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme