Na kola usedají opilí lidé, na jižní Moravě zavinili čtvrtinu nehod cyklistů

Od začátku letošního roku se v Jihomoravském kraji stalo více než 170 nehod s účastí cyklistů a 40 z nich bylo pod vlivem alkoholu. Přitom jsou účastníky silničního provozu stejně jako řidiči aut nebo motorek a alkohol by měl být tedy i pro ně tabu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na návrat z Velikonoc dohlíží na českých silnicích na 1500 policistů

Na návrat z Velikonoc dohlíží na českých silnicích na 1500 policistů | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Přestupků se cyklisté dopouštěli i v minulých dnech. „Policisté na Hodonínsku minulý týden řešili jednu závažnou havárii, kdy starší cyklista pod vlivem alkoholu narazil do betonového podjezdu a způsobil si závažné poranění hlavy,“ říká policejní mluvčí Petr Zámečník.

Od začátku letošního roku policie v Jihomoravském kraji eviduje 171 nehod s účastí cyklistů, z toho 40 jich zavinili cyklisté pod vlivem alkoholu. Skoro čtvrtinu všech nehod s účastí cyklistů tak zavinili ti, kteří sedli z řídítka opilí.

Opilým cyklistům hrozí pokuta až 50 tisíc korun ve správním řízení, o řidičský průkaz ale nepřijdou. V případě, že nehodu zaviní, musí zaplatit škodu.

„Někdo může argumentovat tím, že je pojištěn, ale pokud jede pod vlivem, tak většina pojišťoven to pojistné plnění buď výrazně krátí, nebo úplně vyloučí,“ upozorňuje policejní mluvčí Pavel Šváb.

Jakub Šustr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme