Dobrovolní hasiči v Klatovech slaví 140 let. Na oslavách soutěží parní hasičské stříkačky

Dobrovolní hasiči v Klatovech dnes slaví 140 let existence. Hlavní součástí oslav je 3. celorepublikový sraz a soutěž parních stříkaček. K vidění byly také ukázky vyprošťování z havarovaného automobilu, požární útok v podání mladých hasičů z Klatov, představili se také hasiči-předškoláci. Představila se i soudobá hasičská technika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klatovy, sraz historických parních hasičských stříkaček

Klatovy, sraz historických parních hasičských stříkaček | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Jednotlivé sbory představily na hasičských oslavách své stroje veřejnosti. Každý návštěvník si tak mohl stříkačky prohlédnout zblízka, vyfotit nebo se zeptat na technické detaily.

Odpoledne pak stříkačky soutěží v různých disciplínách, například v roztopení parní stříkačky nebo stříkání na přesnost a plnění sudu jedním proudem v časovém limitu.

Součástí odpoledne byly také ukázky vyprošťování z havarovaného automobilu, požární útok v podání mladých hasičů z Klatov, představili se také hasiči-předškoláci z Kydlin. Kromě historické byla k vidění i soudobá hasičská technika.

Klatovská stříkačka z roku 1881, která pomáhala hasit Národní divadlo | Foto: Lukáš Milota

V České republice je přibližně 20 funkčních parních stříkaček. V Klatovech se představilo 9 z nich, například z Netolic, Tábora, Roztok u Jilemnice, Svojanova, Semil nebo Opočna.

Nadšenci z různých koutů země se o tyto historické unikáty starají a opravují je. Pravidelně se také scházejí, aby si předali zkušenosti, zážitky, ale také aby si porovnali dovednosti.

V pořadí třetí sraz se rozhodli uspořádat členové SDH Klatovy, kteří sami jednu parní pamětnici obhospodařují. Klatovská parní stříkačka byla vyrobena v roce 1881 a pomáhala při hašení požáru Národního divadla. V roce 1892 ji za 3200 zlatých Klatovy koupily.

Poslední soutěž čeká historické stříkačky a jejich majitele mezi 17. a 18. hodinou a po vyhlášení výsledků završí oslavy 140. výročí klatovských dobrovolných hasičů taneční zábava ve stanu s kapelou Ukradený vjeci.

Klatovy, sraz historických parních hasičských stříkaček | Foto: Lukáš Milota

Klatovy, sraz historických parních hasičských stříkaček | Foto: Lukáš Milota

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme