Kolem vyhořelé chaty Libušín vyrůstá kovová konstrukce pro zastřešení

Zbytky vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách brzy zakryje plechová střecha. Zničenou památku má chránit až doby, než se začne s její obnovou. Na místě teď vyrůstá mohutná ocelová konstrukce, která střechu ponese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libušín se pomalu ukrývá pod konstrukcí střechy

Libušín se pomalu ukrývá pod konstrukcí střechy | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Na první pohled připomíná konstrukce velkou průmyslovou halu. Podle technického náměstka Valašského muzea v přírodě Milana Gesiericha musí střecha unést vysoké zatížení.

„Je to vlastně osm párů příhradových vazníků, na střeše bude trapézový plech. Ocelová hala je obrovská, aby udržela nosnou konstrukci, protože víme sami, že na Pustevnách jsou složité klimatické podmínky. My musíme počítat na metr čtvereční téměř tunu,“ popisuje Gesierich.

Jak potvrzuje ředitel stavební firmy Martin Šrámek, stavba je výjimečná zejména kvůli velké nadmořské výšce a složitému terénu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Montáži nosníků kolem Libušína přihlížel reportér Roman Verner

„Je tu extrémní nárok na statiku celé stavby, čili je velmi kvalitní a masivní založení. A potom i samotná ocelová konstrukce musí být staticky velmi dobře spočítaná tak, aby vydržela veškeré klimatické nároky, které tady jsou. Také přístup tu byl složitý, ale nakonec jsme se s tím nějak popasovali a založení je hotovo,“ říká Šrámek.

Účelem 41 metrů dlouhé, 13 metrů široké a devět metrů vysoké konstrukce je zabránit zatékání vody a později sněhu do zbytků chaty před tím, než se začne se samotnou obnovou národní kulturní památky.

Dělníci připravují Libušín na provizorní zastřešení | Foto: Roman Verner

Dílo Dušana Jurkoviče zničil požár začátkem března a Valašské muzeum v přírodě, které je vlastníkem chat, chce na jeho místě postavit vědeckou kopii. Hotová by mohla být do tří let.

Na obnovu chaty muzeum vyhlásilo veřejnou sbírku, ve které se do začátku června sešlo 6,2 milionu korun. Hlavní část rekonstrukce objektu by ale měla pokrýt pojistka, peníze se sbírky půjdou na další práce.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme