Program 'Učí se celá rodina' pomáhá romským dětem i jejich rodičům

Chození za školu, nedělání úkolů nebo problémy se spolužáky. I to pomáhají řešit romským dětem a jejich rodičům lidé z neziskové organizace Aufori. Před dvěma měsíci za podpory ministerstva školství rozjeli na Královéhradecku program s názvem - Učí se celá rodina. A práce pedagogů a psychologů už přináší první výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učení (ilustrační foto)

Učení (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jirka Gábor chodí do čtvrté třídy na základní škole v Třebechovicích pod Orebem. Jeho matka Blanka Gáborová přijala před osmi týdny nabídku od organizace Aufori.

Od té doby k nim domů pravidelně jednou týdně přichází učitel, aby Jirkovi pomáhal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci romským dětem s učením mluvila Lucie Valášková

„Jirka s tím měl velké problémy ve škole, děti mu tam hrozně nadávaly. A pan učitel Dostál nám hodně pomohl. Začalo se to řešit. Jak tam s námi ve škole pan Dostál byl, tak od té doby už je to lepší,“ říká matka.

Kromě toho se ale Jirkovi zlepšily i známky. I když nestihli dohnat všechno a Jirka bude muset opakovat čtvrtou třídu, tak chodí do školy rád. Navíc bude mít doučování i během prázdnin.

„Mám lepší známky, pan učitel mi to lépe vysvětlí. Když přijde, tak mě matematika více baví.“

Vysvětlit, ukázat

Stejně jako ke Gáborům přicházejí lidé z Aufori i do dalších zhruba patnácti rodin. Petr Dostál za neziskovou organizaci vysvětluje, jaké jsou cíle jejich programu:

„Je to hlavně o tom, aby se rodina zapojila. Aby rodiče pochopili, že škola je strašně důležitá pro budoucí život malých dětí. U dětí na prvním stupni je potřeba, aby se učili každý den. Chvilku, ale každý den. Spíše rodičům ukazuji, co mají dělat, když tam nejsem. Vysvětlím, pomůžu.“

Kromě doučování pracovníci z Aufori děti doprovázejí do školy nebo komunikují s jejich učiteli. A také jsou mezi nimi i psychologové, kteří se jim věnují.

Kladně hodnotí program Učí se celá rodina i oddělení sociálně-právní ochrany dětí královéhradeckého magistrátu.

Podle vedoucího odboru sociálních věcí Marka Šimůnka je zapojení rodičů do vzdělávání dětí tou správnou cestou:

„Tento projekt vhodně doplňuje stávající služby, které v Hradci Králové máme. Když se například nedaří zvládat z hlediska výchovných problémů dítě, je možné působit přímo na děcko i rodiče a tím dosáhnout zlepšení v různých oblastech.“

Nezisková organizace má na program peníze od ministerstva školství do konce letošního roku. Další výsledky ukáží, jestli se lidem z Aufori podaří získat podporu i na další práci.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme