Trestance, které z věznice u Québeku odnesl vrtulník, policie opět zatkla

Útěk tří trestanců z věznice Orsainville poblíž kanadského Québeku před dvěma týdny vzbudil obrovské pozdvižení. Na dvůr věznice si pro ně přiletěla helikoptéra, do které muži naskákali a odlétli. Příhoda ve stylu hollywoodských filmů měla však velmi prosté rozuzlení, policie vězně vypátrala a zatkla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dekontaminační zóna na Kožichovickém letišti

Dekontaminační zóna na Kožichovickém letišti | Foto: Michal Malý

Policie dopadla vězně v domě v Montrealu, což je podle google.maps jen necelé tři hodiny jízdy od věznice Orsainville.

I když trestance mají policisté pod kontrolou, zatýkání zřejmě ještě neskončilo. Podle mluvčí policie provincie Québec se pátrá ještě po komplicích, kteří mužům s útěkem pomáhali.

Celý útěk vypadal jako výjev z filmu. Tři vězni se procházeli ve svém osobním volnu po dvorku věznice, když v tom přiletěla helikoptéra, oni do ní naskákali a odletěli.

Pětatřicetiletého Yvese Denise, třiapadesátiletého Denise Lafebra a devětačtyřicetiletého Serga Pomerleaua zatkla kanadská policie v roce 2010 při operaci Langusta, ta měla za úkol rozprášit drogový gang.

Soudce jim povolil režim bez pout

Všichni tři muži ve věznici čekali na soud. Byli obviněni mimo jiné také z vraždy.

Zajímavé bylo, že soudce trojici trestanců jen den před jejich útěkem uvolnil režim, takže se mimo jiné mohli pohybovat bez pout. Quebecká vláda proto nařídila i vnitřní vyšetřování podezřelých okolností.

I když je útěk z věznice s pomocí helikoptéry neobvyklý, jediný není. Loni v březnu se v Kanadě odehrál podobně dramatický útěk z věznice nedaleko Montrealu.

Komplic dvou odsouzených tehdy unesl helikoptéru i s pilotem a donutil ho přistát ve věznici a trestance nabrat. I tehdy policie uprchlé vězně vypátrala. A chytila i jejich komplice.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme