Libyjci volí nový parlament. V zemi se stále bojuje a vypadává elektřina

Libyjci dnes volí nový parlament. Úřady prosadily, aby se volby konaly vedle hlavního města Tripolisu také v neklidných regionech, a volební místnosti se tak v 8 hodin ráno otevřou například i v Benghází. Pochybnosti o konání voleb ale přetrvávají v Derně na východě země, která je základnou radikálních džihádistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjci dnes volí nový parlament

Libyjci dnes volí nový parlament | Zdroj: Reuters

Ve 42stupňovém odpoledním horku zachraňují přenosné dieselagregáty mnoha obyvatelům Tripolisu doslova život.

A některým i byznys. V nákupním středisku na předměstí libyjské metropole vrčí malá dieselová elektrárna před každým obchůdkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O každodenních problémech, se kterými bojují Libyjci v hlavním městě Tripolisu, natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Výpadky elektřiny jsou tu na denním pořádku, takže každý obchod musí mít svůj dieselagregát. Některé dny jde proud normálně a pak se problém zase vrátí. Pět, šest hodin denně bez dodávek elektřiny je běžných,“ říká mladý prodavač v obchodě s elektronikou.

Bez klimatizace by se při zdejších letních teplotách výrobky poškodily. Problémy prý trvají už od začátku revoluce před více než třemi lety, postupně se ale zhoršují.

Na potíže si stěžuje i pětatřicetiletý Walíd, majitel vedlejšího obchodu s počítači. „Za poslední rok se situace hodně zhoršila. Já jsem obchodník a problémů mám spoustu. Banky nepůjčují, zákazníků hodně ubylo, firmy nemají peníze a vláda nenakupuje, což negativně ovlivňuje trh. Také není benzín ani elektřina,“ přibližuje Walíd.

Přesto se ale po diktátorovi Kaddáfímu nikomu nestýská a většina Libyjců i nadále doufá, že se jejich země vydala správnou, i když komplikovanou cestou.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme