Vláda odložila novelu, která zvyšuje ochranu klientů cestovních kanceláří

Vláda na týden přerušila projednání novely zákona o cestovním ruchu. Ta má zvýšit ochranu klientů cestovních kanceláří. Novela také mimo jiné zavádí pro cestovní kanceláře povinnost hlásit ministerstvu pro místní rozvoj údaje o svém pojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opalování na pláži (ilustrační foto)

Opalování na pláži (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixmac

Ministři přerušili jednání o novele zákona kvůli připomínkám ministerstva financí a České národní banky. Podle ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové z hnutí ANO musí její resort doplnit paragraf o pojištění cestovních kanceláří:

„Ráda bych tam ještě doplnila po dohodě s ministerstvem financí a Českou národní bankou klauzuli, která se týká pojištění, a sice toho, aby pojišťovny měly možnost si prověřit data, která dávají cestovní kanceláře pojišťovnám o svém podnikání, o výnosech a tak dále.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele, která zvyšuje ochranu klientů cestovních kanceláří, informuje redaktorka Lenka Jansová

„Zdá se, že pro pojišťovny tento zákon, tak jak ho navrhujeme, nedává dostatečnou míru kontroly nad tím, co cestovní kanceláře proklamují," dodává Jourová.

Vláda vnímá zákon jako potřebný z hlediska ochrany spotřebitele a podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD předpokládá, že by novelu mohla schválit na příštím jednání.

Podle nových pravidel by mělo krýt pojištění proti úpadku všechny náklady turistů. V současnosti totiž některé pojišťovny vracejí zákazníkům jen část zaplacených peněz. Novinka se ale nelíbí Asociaci pojišťoven.

„V současné době pojišťovny mohou vyplácet pojistné plnění pouze na základě sjednaných pojistných podmínek v pojistné smlouvě a maximálně do výše pojistného limitu, které je v té smlouvě nastaven. Zákon o pojišťovnictví jim neumožňuje překročit tento stanovený limit. Pokud by pojišťovny tuto povinnost porušily, vystavují se riziku postihu ze strany ČNB,“ vysvětluje manažerka Asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

Likvidace specializovaných cestovek?

Cestovním kancelářím se nelíbí čtyřmilionový limit minimálního pojištění. Asociace cestovních kanceláří upozorňuje na to, že by to zlikvidovalo menší specializované cestovní kanceláře. Třeba ty, které dělají jen několik zájezdů do roka.

„Jsou cestovní kanceláře, které se specializují například na maratony nebo cesty na koních. Ty nikdy nedosáhnou obratu jako některá velká cestovní kancelář, která se zaobírá chartery. Byla by škoda, aby takové cestovky nemohly podnikat nebo dokonce zanikly,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Zákon stanoví vysoké sankce za jeho porušení, až půl milionu korun. Výše minimálního pojištění se podle Jourové může změnit, třeba až se zákon dostane z vlády do sněmovny. Platit by měl od příštího roku.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme