Se začátkem prázdnin se policisté zaměřují více i na zájezdové autobusy

Dopravní policisté dnes na několika místech v republice kontrolovali zájezdové autobusy. Začaly prázdniny, a tak tisíce lidí vyrazily na dovolenou - ať už v tuzemsku nebo do zahraničí. A s tím souvisí i mnohem větší riziko dopravních nehod. Policie se na preventivní akci vypravila také na hraniční přechod v Rozvadově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie kontroluje řidiče dálkových autobusů

Policie kontroluje řidiče dálkových autobusů | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Jeden z prvních autobusů, který policisté v Rozvadově prověřují, veze ruské turisty z Karlových Varů na výlet do Švýcarska. Zkontrolovat je potřeba úplně všechno - od pneumatik až po lékárničky a hlavně tachograf, kvůli dodržování bezpečnostních přestávek. A to všechno nějakou dobu trvá.

„Vadí nám to, protože nás to zdrží, to určitě ano. Máme to přesně naplánované. Ale jinak je to určitě třeba, protože, my máme vše v pořádku, ale vím, jak se nějaké věci dělají. A to není dobře. Je dobře, když je vše tak, jak má být,“ říká jeden z řidičů autobusu Jaroslav Hlinovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

S policisty byla na Rozvadově také redaktorka Jana Kosová

Mezitím zkoumá v počítači jeho digitální tachograf policista Jiří Zelenka. „Mám tady externí čtečku, vyčtu si kartu a zjistím, jestli šofér neporušil sociální předpisy. To se říká tomu, jestli dodržuje přestávky, nepřekračuje denní dobu řízení, týdenní dobu řízení, dodržuje denní odpočinky, týdenní odpočinky,“ upřesňuje.

Nedodržování přestávek na odpočinek

V tomto případě bylo všechno v pořádku a autobus mohl pokračovat v jízdě. Ale nebývá to tak vždycky. „Občas se nám objevuje, že nejsou v pořádku lékárničky, není v pořádku hasící přístroj, který má prošlou periodickou prohlídkou a občas se tam najdou i nefunkční bezpečnostní pásy,“ vypočítává Václav Krůta z mobilní expertní jednotky ministerstva dopravy.

Největším prohřeškem ale zůstává nedodržování přestávek na odpočinek. Hrozí za to pokuta sto tisíc až půl milionu korun. Podle Josefa Zlámala, řidiče dalšího autobusu, který také prošel prohlídkou hladce, jsou důkladné kontroly potřeba.

„Aby autobusy byly v pořádku, protože kdo si vezme na svědomí tolik lidí. Ono to má něco do sebe, myslím si,“ uzavírá Zlámal.

Policisty teď budeme vídat na silnicích často. Začala akce s názvem Prázdniny 2014. V posledních pěti letech právě díky takovým akcím poklesl počet obětí dopravních nehod o čtvrtinu.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme