Oprava Národního domu v Karlových Varech skončí v červnu 2015

Práce na opravě historického Národního domu v Karlových Varech pokračují. Původní termín dokončení záchrany dominanty města byl naplánovaný na letošní červen. Společnost Eltodo, která objekt vlastní, ale požádala magistrát, o další prodloužení. Tentokrát na polovinu roku 2015. Národní dům se opět stane společenským centrem Karlových Varů. Navíc se počítá i s hotelem pro lázeňské hosty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary shánějí historické fotky Národního domu

Karlovy Vary shánějí historické fotky Národního domu | Foto: Zdeněk Trnka

Národní dům, jako kdyby býval začarovaný. Když ho nejdříve chtěly Karlovy Vary prodat, nebyl o něj zájem. Musely tedy snížit cenu.

Když nakonec vybraly ze zájemců společnost Eltodo, která složila i 5miliónovou zálohu, převod na katastru se už neuskutečnil. A to kvůli sporům města s podnikatelem Ivo Ouřadou, který si na objekt dělal nárok a nechal památku zablokovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravě Národního domu v Karlových Varech mluvila Andrea Strohmaierová

Zchátralý objekt získalo Eltodo definitivně až v březnu 2010 poté, co došlo na trojdohodu mezi městem Ivo Ouřadou a Eltodem.

V tu chvíli se zdálo, že může vše pokračovat podle plánu, ale přišla další komplikace, říká jednatel Eltoda Michal Prunar.

„Mezitím začala finanční krize. Zájemci, se kterými jsme už měli podepsány manažerské kontrakty, odstoupili a od té doby se potýkáme s hledáním spoluinvestora. Tuto etapu jsme uzavřeli. Naši akcionáři rozhodli, že dokončí rekonstrukci staré budovy, jak slíbili městu. A druhým faktorem bylo hledání partnera, který má říci, jak bude hotel vypadat.“

Hotel nabídne 84 pokojů. Součástí bude kompletní lázeňský provoz a také opět společenské centrum, popisuje jednatel společnosti, která bude dům provozovat Jan Motlík:

„Znovu bude fungovat kavárna, populární bar Kakadu, hotelová restaurace.“

Dohled mají památkáři

Veškeré práce probíhají pod dohledem památkářů, protože objekt je památkově chráněný. Jak potvrdila z památkové péče karlovarského magistrátu Dominika Kožešníková aby Národní dům co nejvíce připomínal slavnou minulost, mohli lidé zasílat přímo na magistrát fotografie nebo obrázky.

„Dostali jsme třeba soubor diapozitivů, nechali jsme z nich udělat dokumentaci. A zjistili jsme, jak vypadala zákoutí za oponou, detaily kuchyně.“

Podle původního plánu ale přece jen jistá změna v rekonstrukci Národního domu nastane.

Opravou projde jen historická budova. Moderní přístavba nebude. Místo ní vznikne za domem parkoviště.

Celou rekonstrukci Národního domu vyčíslilo Eltodo na 300 milionů korun. Do současné doby proinvestovalo zhruba 200 milionů.

Karlovarští památkáři shánějí historické fotografie interiérů Národního domu

Číst článek

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme