Trojnásobné držitelce filmového Oscara Meryl Streepové je 65 let

Newyorský kritik kdysi o Meryl Streepové napsal, že je jako chameleon, dokáže totiž zahrát nejrůznější typy postav. Streepová je mezi herci rekordmankou, co do počtu nominací na Oscara - během 35 let ji americká filmová akademie nominovala osmnáctkrát a třikrát jí Oscara udělila. Americká herečka dnes slaví 65. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meryl Streeopová slaví 65. narozeniny

Meryl Streeopová slaví 65. narozeniny | Zdroj: Reuters

Streepová, absolventka Vassarovy koleje a Yaleovy univerzity, debutovala v 70. letech filmem Julia. Za vedlejší roli ve svém druhém filmu, Lovec jelenů, byla nominovaná na Oscara. Prvního dostala za roli ve snímku z roku 1979 Kramerová versus Kramer.

„Kdyby měl člověk udělat seznam výborných filmů s nejlepšími herci a režiséry, hodila by se vaše filmografie,“ pochválil herečku americký moderátor David Letterman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru herečky Meryl Streepové připomněla reportérka ČRo Helena Berková

Další oscarový výkon podala Streepová v hlavní roli zfilmovaného románu Williama Styrona Sophiina volba z roku 1982. Hrdinka přežila holocaust, ale za války se musela rozhodnout, které ze svých dvou dětí obětuje.

„Je to otřesný příběh, ale to natáčení - to byla nádhera, neopakovatelná,“ vzpomíná Streepová.

Na třetího Oscara si musela počkat, dostala ho za film Železná lady z roku 2011. Ztvárnila v něm britskou premiérku Margaret Thatcherovou. „To herce moc baví, taková ta tělesná proměna při vytváření postavy,“ vypráví herečka.

Co do počtu nominací americké filmové akademie je Streepová rekordmankou, za 35 let ji akademie nominovala osmnáctkrát. Režiséři oceňují i její schopnost imitovat nejrůznější přízvuky - např. polský v Sophiině volbě nebo dánský v Pollackových Vzpomínkách na Afriku.

V Madisonských mostech režiséra a hereckého kolegy Clinta Eastwooda zase s dokonale italským přízvukem tvrdila, že se narodila v Itálii.

„Je to vynikající herečka, navíc univerzální - a to načasování bylo přesné, hodila se na tu roli,“ liboval si Eastwood.

Z řady snímků Meryl Streepové stojí za připomenutí i filmová verze muzikálu Mamma mia.

„Pořád jsme se bavili, ale bylo to taky pěkně vyčerpávající. To víte, ženské v mém věku zpravidla neskáčou a nejezdí po zábradlí, ale když jim dáte příležitost - dokážou tolik věcí,“ vysvětluje pětašedesátiletá herečka, která je toho důkazem.

V jednom rozhovoru řekla, že kdyby nebyla herečkou, věnovala by se hudbě. Tohle přání jí osud splnil v podobě profesí jejích dětí - dvě dcery se daly na herectví a syn je hudebníkem.

Helena Berková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme