Obyvatelé Makova protestují proti stavbě úložiště radioaktivních odpadů

Zemi jsme nezdědili od svých předků, máme ji vypůjčenou od svých dětí. Tak zní motto protestního happeningu proti plánům na výstavbu úložiště radioaktivního odpadu u Makova na Táborsku. Protest pořádají místní lidé, kteří si nepřejí, aby stát v blízkosti jejich domovů stavěl podobná zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiatomoví aktivisté na náměstí v Českých Budějovicích

Protiatomoví aktivisté na náměstí v Českých Budějovicích | Foto: Jitka Srncová

Happening se odehrává na louce, je pár desítek metrů za vsí. Na pódiu z valníku zní živá hudba a proslovy účastníků.

Například Vladimír Mašek, starosta Jistebnice, pod který osada Makov spadá, označil dnešní akci za projev přímé demokracie.

Občané umístili na louku rozcestník, který ukazuje, jak daleko od jejich domovů by byly například těžební tunely, aktivní provozy, helioport a další objekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Happening proti jadernému úložišti v Makově sleduje reportér Jan Kopříva

Lidem vadí hlavně fakt, že povrchový areál úložiště by mohl podle plánu vyrůst v takřka nedotčené přírodě. Obávají se, že stavba a následný provoz zařízení by radikálně změnily charakter zdejšího prostředí.

Přes všechna ujištění, že úložiště je absolutně bezpečné, mají Makovští také pochybnosti, zda lze bezpečnost garantovat na sto tisíc let dopředu. Právě to je doba odpovídající poločasu rozpadu radioaktivního materiálu.

Účastníci happeningu se domnívají, že brzy budou existovat možnosti, jak jaderný odpad dál využít. Přejí si také, aby je stát při rozhodování o výstavbě úložiště bral jako rovnocenné partnery, což se nyní podle jejich slov neděje.


Zvětšit mapu

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme