Základní školy v Ústeckém kraji opouští přes 6 tisíc deváťáků

Dnešek byl posledním dnem stráveným v lavicích základní školy pro více než šest tisíc žáků devátých tříd v Ústeckém kraji. Do tříd proto dnes přicházeli se smíšenými pocity. Některým bylo smutno, jiní se těšili na nové začátky. Nostalgie přepadla i některé učitele, kteří vedli školáky od šesté do deváté třídy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci deváté třídy přijímají vysvědčení

Žáci deváté třídy přijímají vysvědčení | Foto: Pavel Pavlas

„Školu jsem otevřel s pěkným pocitem, bude tady trošku klid, na což jsem se těšil. Pracuje se lépe, když je tady trochu klid od dětí,“ těší se školním rokem utahaný školník Jaroslav Fritz ze základní školy Za Chlumem v Bílině.

Pro žáky devátých tříd byl dnešek posledním dnem na základní škole. Ještě před tím, než dostali vysvědčení, obcházeli s květinami učitele, aby se s nimi rozloučili, a nechyběly ani slzy:

„Hlavně aby se vám dařilo, teď si užijete prázdniny, všichni. Hodně zdraví, všechno nejlepší, ať to vyjde. A přestaňte brečet, slzy vám nesluší,“ napomíná naposledy své žačky ředitelka školy Eva Flenderová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při posledním školním dnu navštívil ZŠ v Bílině reportér ČRo Jan Beneš

Nejen na bílinské základní škole Za Chlumem dnes deváťáci přišli do školy se zvláštní směsicí pocitů. „Jsou to divné city, celkově smíšené. Konec, ale zase něco nového. Budu se sem chodit koukat, přijdu za učiteli,“ plánuje deváťák Karel, který po prázdninách nastupuje na střední technickou školu v Mostě.

Na jinou střední školu, ale také do Mostu se chystá i jeho spolužačka Tereza, která se snaží marně zamaskovat slzy v očích: „Je mi to líto, jsme taková smutná z toho, že se vidíme naposledy,“ říká studentka a přiznává, že ze z nástupu na střední školu má i strach.

S jistou dávkou nostalgie šel dnes do školy i třídní učitel Martin Hejný. Ve svém učitelském životě už má za sebou loučení se třemi devátými třídami. Dnes se rozloučil se čtvrtou devítkou, naposledy viděl děti, které potkával denně od jejich šesté třídy:

Deváťáky v Bílině čeká překvapení

„V zásadě jsem si nedokázal představit, před těmi čtyřmi lety, že to přijde takhle rychle, ale těším se a od rána jsem nervózní,“ svěřuje se třídní učitel.

Pro žáky si připravil překvapení. „Čtyři roky jsem je otravoval a nahrával jejich fotografie, tak si je budeme pouštět a jako bonus jsem přinesl balíček kapesníků pro každého, kdyby se to náhodou zvrtlo,“ usmívá se pedagog.

Podle statistik krajského úřadu nejčastěji odchází žáci devátých tříd v Ústeckém kraji na střední školy nebo učební obory s maturitou.

Jan Beneš, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme