Stát chystá omezení daňového zvýhodnění u investičního životního pojištění

Investiční životní pojištění možná už od příštího roku nebude tak výhodné, jako bylo dosud. Platí to pro firmy i zaměstnance. Vydělat na změnách může naopak stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto

Ministerstvo financí. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Češi můžou přijít o daňové zvýhodnění. Ministerstvo financí chce v rámci novely zákona o daních z příjmu výrazně omezit možnost odpisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy ministerstva financí o možném omezení daňového zvýhodnění investičního životního pojištění představil Jan Beneš

Více než 2 miliony lidí si z dání odepisují náklady právě na investiční životní pojištění.

Resort si od změn podle Hospodářských novin slibuje více peněz na daních, řádově až několik miliard korun.

Omezení daňové podpory

Účelem navrhovaného opatření podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana ale není získat více peněz do veřejných rozpočtů.

Zákon o daních z příjmů umožňuje poplatníkovi odečíst za určitých podmínek ze základu daně z příjmů příspěvek na životní pojištění. Maximální odečitatelná částka činí jak pro zaměstnance, tak pro osoby samostatně výdělečně činné 12 000 Kč ročně.

Ministerstvo chce jen omezit daňovou podporu tohoto produktu a má k tomu několik důvodů.

„Chceme omezit daňové výhody v případech, kdy část zaplaceného pojistného lze vybrat již v samotném průběhu pojistné smlouvy, což je právě případ investičního životního pojištění.“

„Není naplňován původní smysl podpory spoření. Negativním jevem je zneužívání tohoto systému k odčerpávání naspořených prostředků,“ uvedl Zeman.

Změny v odpisech se totiž mají týkat nejenom lidí, ale i firem, které platí pojištění za zaměstnance. Podniky prý využívají investiční životní pojištění ke zvýšení jejich příjmů, aby jim nemusely zvýšit plat.

Prasátko | Foto: public domain, GeorgHH

V opačném případě by musely za zaměstnance platit větší odvody. A jak uvádějí Hospodářské noviny, u investičního životního pojištění je teď možné z daní odepsat až 12 tisíc korun ročně.

Podle návrhu ministerstva financí by si bylo možné snížit základ jen o peníze zaplacené na krytí pojistných rizik.

Pojišťovny jsou proti

Návrh se vůbec nelíbí pojišťovnám. Podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory popírá základní zájem státu podporovat finanční zabezpečení pro důchodový věk.

Střadatelé tak ztratí daňovou motivaci k tomu, aby si dlouhodobě ukládali svoje peníze.

„Opatření vůbec neřeší problém, to znamená omezit investiční životní pojištění jako určitou formu nadplatového ohodnocení zaměstnance, který si pak může vybírat peníze.“

„To opatření, tak, jak je napsáno, absolutním způsobem zruší daňovou výhodu jak zaměstnavateli, tak zaměstnanci pro dlouhodobou motivaci spoření. A to není v zájmu nikoho. Ani občana, ani vlády,“ řekl Tomáš Síkora z České asociace pojišťoven.

Jestli návrh podle něj projde vládou a pak parlamentem, tak přímý dopad nepocítí jenom pojišťovny a střadatelé, ale kvůli vysokému počtu uzavřených smluv i celý důchodový systém.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme