Dobrovolníci s kosami se činí na orchidejových loukách v Bílých Karpatech

V Bílých Karpatech, nedaleko Valašských Klobouk, dnes začalo tradiční sečení horských lučin. Ochránci přírody udržují kosením chráněná území, kde se vyskytují ty nejvzácnější druhy orchidejí a dalších rostlin. Svou základnu sekáči postavili u rezervace Bílé potoky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sečení v Karpatech začíná

Sečení v Karpatech začíná | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Jsou to poslední zbytky bělokarpatských orchidejových luk s nebývalou biodiverzitou. Jsou vlastně kulturním výtvorem, dílem člověka, jinak by tu byly všude lesy,“ přibližuje Miroslav Janík z Českého svazu ochránců přírody Kosenka z Valašských Klobouk.

Podle odborníků prý podkarpatské louky patří z hlediska rozmanitosti ekosystémů mezi nejvýznamnější v Evropě.

„Kdybychom je nekosili, tak by louky zarostly, biodiverzita by zmizela a rostliny a živočichové, kteří tady jsou vázáni na to společenství, by neměli prakticky kde žít. A louka by se změnila v les,“ dodává Janík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sekáče při práci sledoval i redaktor Roman Verner

Na louce u Bílých potoků roste kolem 180 druhů vyšších cévnatých rostlin, z toho asi dvacítka je chráněných. Tradiční ruční sečení trávy je ohleduplné k nim i k drobným živočichům. Práce s kosou ale vyžaduje určitý cvik.

„Člověk se to naučí klidně i za půl hodiny, takový ten základní grif. Ale aby zaťal pokos navrchu na louce a dotáhl ho až dolů, to už potřebuje spíš fyzičku než nějaký grif. Samozřejmě je to i o zkušenostech a o tom, jak si ušetřit hlavně záda, protože člověk má tendenci se u toho hrbit,“ vysvětluje Pavel Trčálek.

Na dobrovolníky čeká celkem asi 11 hektarů horských luk. Až trávu posečou, budou ji obracet, sušit a nakonec seno svezou.

Bělokarpatské louky překypují životem | Foto: Roman Verner

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme