Policie obvinila Martina Forró. Starostu, který zadlužil obec Dobrná na Děčínsku

V roce 2007 měla obec Dobrná na Děčínsku obstavené účty. Po sedmi letech, kdy se vesnice konečně dostala z nejhoršího, se přihlásil další věřitel. Dluh podle policie způsobil především bývalý starosta Martin Forró zvolený za nezávislé. Ten byl už dříve souzen a teď je nově obviněný z podvodu a zneužití pravomocí veřejného činitele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní kladívko

Soudní kladívko | Foto: Comstock Images

„Museli jsme dělat jarmarky a prodávat výrobky, aby bylo na uhlí a na všechno. Paní kuchařka malovala a my jsme jí v tom pomáhali,“ popisuje paní učitelka z mateřské školy Jana Čechová, co to znamenalo, když před sedmi lety v obci došly peníze.

Ve chvíli, kdy se Dobrná dostala z více než šestnácti milionových dluhů, se přihlásil další věřitel. Obec kvůli nedodržení smlouvy musela zaplatit pokutu 300 tisíc za hospodářský stroj, který si nemohla koupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o obvinění bývalého starosty Dobrné na Děčínsku připravila Iva Zítková

Právě kvůli této smlouvě teď čelí bývalý starosta Martin Forró znovu obvinění, popisuje Petra Trypesová z Děčínské policie.

„Bývalý starosta měl uzavřít kupní smlouvu na odběr pracovního stroje, ačkoliv obec Dobrná v té době neměla disponovat finančními prostředky na koupi tohoto zboží,“ říká.

Jinými slovy starosta objednal stroj za 2 miliony korun v době, kdy věděl, že je obecní pokladna v hlubokém minusu. To ale není podle státního zástupce Ladislava Syrového jediný prohřešek.

„Předložil té společnosti, která stroj prodávala, výpis usnesení zastupitelstva, ale zastupitelstvo nákup žádného takového stroje neschválilo,“ vysvětluje.

Státní zástupce proto viní bývalého starostu z podvodu a zneužití pravomocí veřejného činitele. Není to přitom poprvé, co obvinění čelí.

„Byl obžalován v minulosti za podobné trestné činy, a byl dokonce i odsouzen. V prvním případě se na něj vztahovala amnestie prezidenta republiky, v druhém případě pak zřejmě již uplynula zkušební doba podmínečného odsouzení,“ dodává Syrový.

Martin Forró s novináři odmítá komunikovat, nebere telefony a nereaguje ani na textové zprávy. Pokud soud bývalému starostovi vinu prokáže, hrozí mu až osm let ve vězení.

Anna Maňourová, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme