Povodeň a evakuace dvou tisíc lidí. Záchranáři nacvičují, jak takovou situaci zvládnout

Záchranáři v Královehradeckém kraji nacvičují, jak pomoci lidem, které postihla humanitární katastrofa. Scénář předpokládá protržení údolní nádrže Rozkoš a evakuaci 2 tisíc lidí z obcí pod ní. Tisícovka z nich má pak najít útočiště na královéhradeckém letišti v mobilním městečku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na kompletní stavbu základny mají záchranáři přesně 24 hodin

Na kompletní stavbu základny mají záchranáři přesně 24 hodin | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Na kompletní stavbu základny mají záchranáři 24 hodin. Do dvanácti hodin od vyžádání musí vyjet ze skladů a dalších dvanáct hodin mají na samotnou stavbu.

„Jeli jsme v čase tak, jak by to ve skutečnosti probíhalo. To znamená, že první zasedání bylo již včera odpoledne, požadavek vzešel někdy ve 14 hodin a oni mají 12 hodin na to, aby zprovoznili základnu a přivezli ji na místo,“ popisuje náčelník štábu velitele zásahu Petr Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z materiální základny humanitární pomoci na Královehradecku připravil Jiří Fremuth

„To znamená, že sem dnes v 7 ráno přijeli a teď mají 12 hodin na vlastní výstavbu,“ upřesňuje.

Ještě ráno tady byla travnatá plocha. V 9 hodin přijela kolona záchranářských kamionů a za hodinu a půl tu záchranáři postavili více než deset stanů.

Pavel Kotlán provádí první příjem pacientů.

„Přišla skupina lidí, kterou evakuovali hasiči a přivedli nám je. Tady ošetříme prvotní zranění, a buď zorganizujeme nějaký transport do nemocnice, nebo je předáme hasičskému psychologovi k další intervenci,“ vysvětluje.

Náčelník Petr Zeman popisuje, jak taková materiální základna humanitární pomoci vlastně vypadá.

„To, co tady vidíte, je logistika. Příjem, zdravotnický stan, psychosociální pomoc, naproti stan velení, jídelna, toalety, sociální zařízení, sprchy, umývárny. Vzadu se ještě bude stavět hlavní část – ubytovací kapacita,“ říká.

Podrobnosti o stavbě umýváren dodává pan Valenta ze Skladového a opravárenského zařízení Olomouc.

„Stavíme polní umývárny pro evakuované osoby, je to mobilní zařízení v nafukovacích stanech. Vodu ohříváme naftovým ohřívačem a jsme schopni takovou umývárnu postavit během dvou hodin.“

Při stavbě základny pomáhají i hasiči nebo vojáci | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme