Robotické přístroje v Rehabilitačním ústavu Kladruby chtějí využít i britští vojáci

Britští vojáci, kteří se zranili v bojích, mají zájem o léčbu v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Lákají je robotické přístroje, které do ústavu zapůjčila nadace REGI Base. Jedním je exoskeleton, který umožňuje chodit vozíčkářům a posiluje svaly i nervová spojení. Dnes začali pacienti využívat i robotický stůl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Rehabilitačním ústavu v Kladrubech mají už dva nové robotické přístroje: robotický stůl

V Rehabilitačním ústavu v Kladrubech mají už dva nové robotické přístroje: robotický stůl | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

Robotický stůl je nadějí hlavně pro lidi po mrtvici a úrazu hlavy. „Je to další článek speciálního robotického vybavení pro pacienty se získaným poškozením mozku,“ říká Hynek Čech z nadace REGI Base, která nový robotický stroj do Kladrub zapůjčila.

Na stole právě cvičí válečný veterán, nadporučík z britské armády, který utrpěl průstřel zad.
„Mají velký zájem začít posílat zraněné britské vojáky, kteří by mohli využívat toto zařízení u nás v České republice,“ podotýká Hynek Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rehabilitačním ústavu Kladruby natáčela reportérka Věra Hájková

„Stůl umožňuje rehabilitaci od velmi těžce postižených pacientů až po pacienty, kteří jsou relativně funkční, ale nejsou třeba schopni vědomě ovládat dolní končetiny,“ vysvětluje pracovník rehabilitace Jakub Pětioký.

Pacient je na stůl připevněný a je téměř ve stoje. Končetiny má uchycené na šlapkách, které se pohybují nahoru a dolů. Člověk tak působí téměř, jako kdyby šel.

„Pacienti především oceňují komfort, pocit bezpečí i jednoduché manipulace,“ poznamenává Pětioký.

Britský voják se svěřuje, že cvičení na stole je pro něj úplně nová zkušenost, ale hodnotí ji velmi pozitivně. Může se prý dobře koncentrovat na oslabenou pravou končetinu, která je po úrazu velmi těžce postižená. U exoskeletonu se musí hlídat celý trup.

Exoskeleton se nazuje pacientovi na ruce, na nohy a na záda. A tak i vozíčkáři mohou na chvíli chodit. Jako třeba žena, která právě cvičí v tělocvičně.

„Je to úžasné, že mohu chodit. Ale radši bych bez toho. Doufám, že mi k tomu tohle zařízení pomůže, protože díky němu teď posiluji svaly, které jinak nemohu procvičovat,“ popisuje.

V Kladrubech mají s robotikou i další plány a v brzké době by chtěli pořídit s nadací REGI Base další přístroje.

V Rehabilitačním ústavu v Kladrubech mají už dva nové robotické přístroje: exoskeleton, který umožňuje chodit vozíčkářům | Foto: Věra Hájková

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme