Brno má koncertní varhany. Moderní nástroj vyrobili odborníci ze Švýcarska

V Brně posvětili nové varhany pro kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici. Moderní nástroj stál 36 milionů korun a postavila ho švýcarská varhanářská dílna. Varhany budou sloužit nejen při bohoslužbách, ale i při koncertech. Ten vůbec první si nenechaly ujít stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna posvětili nové varhany. Sloužit budou při mších, koncertech i festivalech

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna posvětili nové varhany. Sloužit budou při mších, koncertech i festivalech | Zdroj: ČTK

Staré varhany zničil nálet na moravskou metropoli v roce 1944.

„Před necelými 70 lety byl tento kostel pobořen nešťastným shozem leteckých pum amerických bombardérů na Brno. Při náletu byly v kostele mimo jiné zničeny zdejší původní barokní varhany z roku 1744, které nyní nahrazují zcela nové varhany, opět postavené originálně pro tento chrám,“ upřesnil kněz Jan Martin Bejček.

Brněnští hudebníci dlouhá léta naříkali, že na jižní Moravě chybí kvalitní varhany pro velké koncerty. Teď mají k dispozici jeden z nejmodernějších nástrojů v republice. Pochází z dílny odborníků, kteří vytvořili varhany i pro Sixtinskou kapli ve Vatikánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svěcení varhan a první koncert si nenechala ujít ani redaktorka Martina Pelcová

Varhany mají 48 rejstříků, věnovaných památce významných jezuitů a osobností brněnského hudebního světa, a 3483 píšťal, z nichž více než polovina už má svého kmotra.

Po celém světě adoptují lidé jednotlivé píšťaly, aby přispěli na stavbu varhan. Košík s prosbou o příspěvek nechyběl ani při svěcení.

„Zalíbila se mi myšlenka, že by tady něco mohlo zůstat ještě déle než my, třeba i několik set let,“ vysvětluje vysokoškolský student Láďa, proč se rozhodl přispět. Ke kostelu má blízký vztah.

„Původně jsem chtěl zůstat v utajení, že by mi dobrý pocit stačil. Ale protože jsem se úplně neutajil, ono to přes bankovní převod nejde, tak mi nakonec poštou doručili laminovaný papír se jménem píšťaly, kterou jsem adoptoval,“ dodává.

Právě vysokoškolským věřícím dnes kostel poskytuje útočiště. V poslední době se ale museli během bohoslužeb sami doprovázet pouze na kytaru.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna posvětili nové varhany. Sloužit budou při mších, koncertech i festivalech | Foto: ČTK

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme